Barion Pixel

Villamosenergia-felhasználást optimalizáló rendszert fejleszt egy konzorcium csaknem 800 millió forint támogatással

A villamosenergia-felhasználást optimalizáló innovatív rendszer fejlesztésére nyert el csaknem 800 millió forint támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett pályázaton a PowerQuattro Zrt. által vezetett konzorcium – tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a projekt célja egy olyan rendszer kialakítása, amely hatékonyan képes tárolni a felesleges villamos energiát, valamint innovatív és gazdaságos módon tudja felhasználni azt. A PowerQuattro Zrt., FERR-VÁZ Kft. és a Miskolci Egyetem alkotta konzorcium tagjai közösen terveznek kialakítani egy Li-Ion akkumulátorokkal felépített energiatároló rendszert, valamint egy elektromos autóbusz töltőállomást.

A projekt keretében a PowerQuattro Zrt. felel az energiatároló rendszer kialakításáért, a hozzá tartozó mechanikai alkatrészeket, valamint a berendezés speciális hűtését a Ferr-Váz Kft. biztosítja. A Miskolci Egyetem a tervezett töltőállomással kompatibilis elektromos busz létrehozásán dolgozik.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kifejleszteni kívánt rendszer lakossági felhasználáskor képes lesz az energiafelhasználást egyenletesebbé tenni, és a fogyasztók ellátását meghaladó, ezáltal feleslegessé váló energiát visszatáplálni a közüzemi hálózatba. A rendszer a hálózatból felvett energiát minimalizálja és napelemek által termelt energiával tölti fel a tároló akkumulátorokat.

Az elektromos járművek esetében a cél a buszok üzem közbeni gyorstöltési lehetőségének kialakítása a végállomásokon. Ahhoz, hogy az üzemidő ne csökkenjen jelentősen, egy gyorstöltő pont létrehozása szükséges. Ennek költséghatékony módja az akkumulátoros energiatároló rendszer gyorstöltő-kimenettel történő ellátása, amellyel az átalakított busz kompatibilis lesz.

- Hirdetés -

A projekt az energiafelhasználás egyenletesebbé és olcsóbbá tételével, az áram gazdaságosabb felhasználásával, valamint a hálózat túlterhelésének csökkentésével hozzájárul a fenntartható energiagazdálkodás fejlődéséhez – közölte a PowerQuattro.

MTI

- Hirdetés -

NEW technology