Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

2024-es trendfigyelő: szintet lép az MI, de az embert továbbra sem szorítja ki

Feltartóztatatlanul fejlődő mesterséges intelligencia, egyre égetőbb kiberbiztonság, fenntarthatóság – néhány kulcsszó, amely a 2024-es évre várható technológiai trendeket meghatározza a Technology Magazine által megkérdezett szakértők szerint. A portál videóriportokkal színezett körképéből kiviláglik, hogy az új esztendő jelentősen átrajzolja majd az üzleti élet játékszabályait. Az is kikristályosodni látszik, hogy a – még – szélsőséges megítélésnek örvendő MI teremtő, kreatív ereje és problémamegoldó képessége komoly – eddig rejtett – hatékonysági tartalékokat szabadít fel, de a szakemberek felhívják a figyelmet az óvatosságra is a mesterséges intelligenciát illetően.

Főszerepben a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság

John Roese, a Dell Technologies globális technológiai igazgatója arra számít, hogy a GenAI belátható időn belül szintet lép. „Bár a GenAI hihetetlenül kreatív ötleteket szült arra vonatkozóan, hogyan fogja átalakítani az üzleti életet és a világot, egyelőre nem számottevő a valós GenAI-tevékenységek lajstroma. Az új évben várhatóan a GenAI vállalati projektek első hullámai olyan szintre emelkednek, amelyek a GenAI korai fázisában még annak meg nem értett, fontos dimenzióit tárják fel”, így a Dell vezetője.

Mivel 2024-ben új informatikai fenyegetésekkel is számolni kell, Zeki Turedi, a CrowdStrike európai technológiai igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy elkerülhetetlen lesz erőforrást fordítani a vállalatokon belüli IT és biztonsági csapatok konvergenciája révén a szervezeti ellenálló képesség növelésére. „Ez a konvergencia különösen időszerű és szükséges, mivel az egyedi fenyegetések ma már egyszerre célozzák az infrastruktúrát és a biztonságot, ami egységes fellépést követel. A szorosabb együttműködés elősegítésével, a technológiák és platformok megosztásával ezek az egykor különálló csapatok egyesíthetik szakértelmüket, hogy megerősítsék a kifinomult kiberfenyegetésekkel szembeni védelmet”, mondja Turedi.

A nulla bizalom elve a maximális biztonság jegyében

Az online munkavégzés térhódításának korában a dolgozók minden korábbinál több eszközre, alkalmazásra és szolgáltatásra támaszkodnak. Közülük sokan felhőben vagy a vállalati informatikai ellenőrzőrendszeren kívül eső szegmensben dolgoznak, a nulla bizalom elvének alkalmazása tehát központi biztonsági kérdéssé válik 2024-ben, mutat rá Chris Peake, a Smartsheet CISO-ja és biztonsági szakértője. „Különböző típusú felhasználók számára speciálisan kialakított szerepek a hozzájuk kapcsolódó hozzáférésekkel fokozhatják a biztonságot. A különböző jogosultságok csökkentésével érzékeny információkat lehet védeni, vagy időalapú hozzáféréssel korlátozni, hogy azok csak egy adott projekt időtartama alatt váljanak hozzáférhetővé”, mondja Peake. „Emellett a generatív mesterséges intelligencia hatalmas potenciállal rendelkezik az adatbiztonság megerősítésében és az extra védelmi réteg kialakításában, hiszen sokkal hatékonyabban felügyel komplett vállalati rendszereket, mintha azokat manuálisan ellenőriznék.”

MI ide, vagy oda – az emberi kompetenciák továbbra is elengedhetetlenek

A magát globális üzleti és technológiai IT-szolgáltató központként pozicionáló NTT 2023-as CX-jelentése [CX: customer experience = vevőélmény] szerint a szolgáltató-ügyfél interakciók többsége az e területen is egyre nagyobb szeletet hasító MI mellett továbbra is emberi beavatkozást igényel. Annak ellenére, hogy ötből négy szervezet tervezi, hogy 12 hónapon belül beépíti az AI-t a CX szolgáltatásba, Sashen Naidu, az NTT Ltd. CX Services alelnöke hangsúlyozza, hogy ezek sikerének záloga változatlanul az emberi tényező központi szerepe.

MI: szeretjük, használjuk, de korlátoznunk kell!

A – többek között fent említett – elvitathatatlan MI-előnyök mellett a Technology Magazine cikke arra is rámutat, hogy 2024-ben a vállalkozásoknak komoly feladatot ad majd az MI-vel kapcsolatos kockázatok mérséklésére szolgáló védőkorlátok létrehozása. Art Hu, a Lenovo SVP & információs igazgatója szerint a mesterséges intelligenciát alkalmazó vállalatok egyre inkább tisztában lesznek ennek kockázataival és mögöttes természetével. Ennek korlátozására elkerülhetetlen lesz célzott intézkedések foganatosítása.

Vörös István, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology