Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Klímasemleges e-biciklik a MEWA szolgálatában

Berlinben már elektromos teherkerékpárokkal szállítanak

Új szállítási koncepciót alkalmaz a MEWA Berlinben: a belvárosban 2021 nyara óta elektromos rásegítésű teherkerékpárok viszik a tiszta ruhát az ügyfelekhez. (Fotó: MEWA)

A MEWA textilszolgáltatóként jelentős gépjárműflottát üzemeltet. Járművei csak Németországban 26 millió kilométert teljesítenek évente, miközben kiszállítják és begyűjtik ügyfeleiktől a bérbe adott munkaruhákat, törlőkendőket és egyéb üzemi textíliákat. A vállalat elhatározta, hogy jelentősen csökkenteni kívánja az ebből eredő széndioxid-kibocsátást. Ennek egyik lépéseként a belvárosi fuvarjaikhoz új koncepciót tesztelnek.

„Kiemelt célunk, hogy disztribúciónk klímasemlegessé váljon” – hangsúlyozza Kay Simon, a MEWA mobilitáskoncepciós vezetője. A folyamat egyik része, hogy csökkentik a városközpontokban használt szállítóeszközök méretét. 2021 nyara óta Berlin belvárosában a szállítási lánc utolsó részét az ONOMOTION nevű szolgáltató elektromos rásegítésű teherkerékpárjaival teszik meg.

A MEWA teherautói a tiszta munkaruhákat a mosodából nem közvetlenül az ügyfelekhez, hanem egy – városközponti APCOA parkolóházban található – raktárba szállítják. Az e-biciklik és elektromos minivanek innen szállítják rendeltetési helyükre a csomagokat. A teherkerékpárok egy klasszikus 3,5 tonnás furgon terhelésének kb. egynegyedével tudnak közlekedni.

- Hirdetés -

Az ügyfelek számára semmi sem változik

Simon szerint az új szállítási koncepció tökéletesen bevált. Ügyfeleik észre sem vették, hogy átálltak a teherkerékpárok használatára. „Az új folyamatokat kis szállítási mennyiségekkel teszteltük. Ma már a teherbiciklik napi egy-két teljes városi kört teljesítenek, elsősorban a MEWA munka- és üzleti ruházat begyűjtése és kiszállítása céljából” – emeli ki a mobilitási vezető.

A tehergépkocsi korán reggel viszi a tiszta ruhákat a belvárosi elosztóraktárba, így elkerüli a csúcsforgalmat. A szennyest pedig – ugyanezen okból – késő este gyűjti be. A szétosztás további része teljes mértékben emissziómentes módon valósul meg. „Teherkerékpárjainkkal több címet tudunk megközelíteni, azaz egy útvonalon több ügyfelet szolgálunk ki. Azokon a helyeken, ahol teherautóink alig találnak helyet a megálláshoz, vagy ahol a megrendelőt közvetlenül nem lehet megközelíteni, ott a teherkerékpárok lényegesen gyorsabban és hatékonyabban működnek.”

A konténerek egyszerű és gyors cserét biztosítanak. A frissen mosott ruha használatba vételéig tiszta és száraz marad, a szennyest pedig csak össze kell gyűjteni a tárolóban – azt később egy másik e-biciklis gyűjti be. (Fotó: MEWA)
Bicikli-konténeres szállítás

A MEWA teherkerékpáros szállításra vonatkozó szolgáltatási szerződést kötött az ONOMOTION céggel. A berlini vállalkozás olyan elektromos rásegítésű (pedelec) teherkerékpárokat fejlesztett ki, amelyek kabinja megvédi vezetőjét az időjárás viszontagságaitól és cserélhető áruszállító konténermodullal rendelkezik. A cég szolgáltatást is nyújt: az ONOMOTION saját teherkerékpárosai fuvarozzák a MEWA csomagjait az ügyfelekhez. A szállítókonténerekben van világítás, tartórúd vállfás ruháknak és polcok a zsákos textíliáknak.

A cserélhető tárolómodulok révén egyszerű a megrendelők kiszolgálása: a kimosott ruha felhasználásáig tiszta és száraz marad, és a konténer kiürítése után az ügyfél elhelyezi benne a szennyest. A szennyes ruhával teli tárolót egy másik teherkerékpár később elszállítja. Így nincs időveszteség, hiszen nem kell a tárolók tartalmát ki- és berámolni.

„Teherkerékpárjainkat kimondottan nagyvárosi áruszállításra fejlesztettük ki, ezek az e-biciklik és a furgonok egyfajta keverékei. Ha a belvárosban a kiszállítási lánc utolsó elemét ezek képezik, komoly tehertől szabadítjuk meg a forgalmat. A teherkerékpárnak lényegesen kisebb helyre van szüksége, halk és – ami a legfontosabb – az egylépcsős tehergépkocsis kiszállítással összevetve 60 százalékkal kevesebb széndioxidot bocsát ki” – emelte ki Beres Seelbach, az ONOMOTION társalapítója és -ügyvezetője.

További nagyvárosok is tervben

Az „ONO-E-Cargobike” teherkerékpárok két cserélhető akkumulátorral kb. hatvan kilométert tudnak megtenni. Az akkukat megújuló energiából származó árammal töltik újra. A MEWA üzleti filozófiájához, amely a termékek és szolgáltatások megosztásán alapul, kiválóan illeszkedik az ONOMOTION koncepciója – hiszen a teherbicikliket bérelni lehet. A MEWA pedig „textilsharing” szlogennel teljes körű szolgáltatásként újrafelhasználható ipari törlőkendőket és munkaruházatot ad bérbe ügyfeleinek.

Kay Simon hangsúlyozza, hogy a MEWA mindezt nem imázs-okokból teszi, hanem a fenntarthatósági gondolat a vállalat üzleti koncepciójának alapeleme. A klímasemlegesség megteremtése felé tett lépés azon ügyfeleik számára is fontos, akik környezetvédelmi megfontolásból választották a MEWA szolgáltatásait. „A Berlinben megszerzett pozitív tapasztalataink alapján az új szállítási koncepciót még az idén Németország további nagyvárosaiban is meg kívánjuk valósítani. A következő állomás Hamburg lesz” – fűzte hozzá a menedzser.

MEWA

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology