Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Los Angelesbe tart a Waymo önvezető taxiflottája

Fotó: Waymo

Az autonóm, fuvarmegosztó személyszállításra készülő cég utolsó nagy próbatétele az angyalok városának sűrű forgalma lesz: Phoenix és San Francisco után egy újabb és mind közül a legnagyobb városban indítja el szolgáltatásának tesztüzemét. A gyártó a saját blogján közölte, hogy olyan városrészekben jelennek meg Los Angelesben, mint Downtown, Miracle Mile, Koreatown, Santa Monica, Westwood és West Hollywood. A járműveik éjjel-nappal elérhetőek lesznek, és állítják: az eddigi legmegbízhatóbb mobilitási lehetőségükkel rukkolnak elő.

 „LA egy figyelemreméltó, nyüzsgő hely, de a Waymo eddigi tapasztalatai lehetővé teszik, hogy autóink megbirkózzanak a helyi vezetési nehézségekkel” – mondta a cég vezérigazgatója. Tekedra Mawakana emlékeztetett: már 12 éve tökéletesítik az autonóm vezetéstechnikát, amivel elérték, hogy mára ők teljesítették a legtöbb önvezető mérföldet az Egyesült Államokban, és a megoldásaik annyira stabilak, hogy már rendszeres reptéri transzfereket is üzemeltetnek.

Szerintük komoly előnyt jelent majd Los Angelesben az, hogy több millió kilométeres tapasztalataik vannak amerikai autópálya-vonalakon. A blog felsorolja továbbá, hogy a rendszereik ugyanolyan kitűnően vizsgáztak szűk utcákban, mint többsávos utakon, vagy épp vakító naplementében és az éjszakai órákban.

- Hirdetés -

Eltökélt céljuk egyébként, hogy idővel az emberi sofőröknél figyelmesebb, balesetmentes közlekedést biztosítsanak városi környezetben, így izgatottan várják a Los Angeles-i szolgáltatási területet, ami a maga 13 millió lakosával a harmadik legnagyobb az USA-ban. A 2022-es adatok alapján úgy vélik, ez a piac évi kb. kétmilliárd dolláros bevételi lehetőséget tartogat. A Waymo önvezető robottaxi-szolgáltatás következő nagy célja tehát Los Angeles meghódítása, de a bejegyzésben egyelőre nem közölték a rajt pontos dátumát.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology