Barion Pixel

A magyar ipar jövője: adat, MI, beszállítói láncok – 2. rész

TECHference beszámoló - 1. rész

A magyar ipar jövőjéről beszélgetett a TECHference ipari konferencián Hörömpöli-Tóth Levente négy hazai szakemberrel, akik Hartmann Anita, az IFKA igazgatója, Kelly Robert Sean, a Metalloglobus Fémöntő Kft. ügyvezető igazgatója, Rehák Bálint, a Bosch Rexroth ipar 4.0 üzletfejlesztésért felelős csapatvezetője és Tordai Balázs, az IVSZ ipar 4.0 szakértője voltak. A diskurzus fő kérdései: a digitalizáció hogyan forgatja fel a viszonyokat, a képzési stratégiák átalakítása, miképpen alakulnak a beszállítói láncok, és mi kell ahhoz, hogy több versenyképes magyar vállalat legyen.

Brutális mennyiségű adattal dolgozhatnak a vállalatok

„Egyáltalán nem mindegy, milyen adatokról beszélünk” – mondja Rehák Bálint. „Fontos már az adatgyűjtés előtt meghatározni, hogy milyen célok mentén gyűjtünk információkat. A technikai mélységekig le kell ásni az ügyfeleinknél, amikor elindulunk az adatgyűjtés útján. A mesterséges intelligencia esetében a gépi tanulás fázisában a szakemberek ismeretét építjük be az eszközökbe.”

- Hirdetés -

„A robotok elveszik az emberek munkáját, halljuk sokszor” – veti fel Hartmann Anita. „De mi volt előbb? Azért szükségesek a gépek, mert nincs megfelelő szakember. Az adatokat gyűjtjük, de még nem is tudjuk, mennyi mindenre használhatjuk azokat. Jelenleg az emberek tudására építünk, később pedig mint döntéshozók, akik egy-egy folyamatra rábólintanak, jelenik meg a humán faktor.”

„Amikor egy nagy élelmiszergyártónál jártam, akkor tapasztaltam meg, mennyire fontos, hogy értsünk az adatokhoz” – ismerteti mondandóját egy anekdotán keresztül Tordai Balázs. „A terveik szerint 2023-ban nyitják meg az új gyáregységüket, ahol korszerű berendezésekkel termelnek. Rengeteg adatot gyűjtenek, viszont az ügyvezető nekem szegezte a kérdést, hogy milyen adatokat érdemes figyelni ebben az iparágban, milyen trendeket kövessenek. Ide szintén olyan emberekre van szükség, akik multidiszciplináris ismeretekkel rendelkeznek.”

„Ha rengeteg adatunk van, viszont nem kezdünk azokkal valamit, az baj, ám mindenképpen szükség van információkra a termelésből” – magyarázza Kelly Robert Sean. „A vállalatnak ki kell ismernie azt, hogy mire van szüksége az iparnak, így könnyebben meg tudja határozni az adatgyűjtés céljait. Emellett pedig a hasznossági szempontok figyelemmel kísérése sem mellékes.”

Vágtatás a digitalizáció által

„A megnyert pályázatok egy megadott százalékát dedikáltan digitalizációra kell fordítania a vállalatoknak” – mondja Hartmann Anita. „Aki rálépett erre az útra, annak már megy minden magától, mondhatni, függővé válnak a cégek. A másik fontos dolog az oktatás, ami a pandémia időszaka alatt meglehetősen más irányba indult el – az online térben figyelhető meg fejlődés. A kényszer szülte a magasabb eszközhasználatot és a digitalizáció térnyerését. Ez egy kiragadott példa, de számos terület van, s ezekre a szakpolitika támogatást is nyújt.”

„A DESI (Digitális Gazdaság és Társadalom Index) mutatója szerint Magyarország két pontot esett vissza” – mutat rá a problémára Tordai Balázs. „Amikor az IFKA-val közös digitális fejlesztési programunkba kezdtünk, akkor azt láttuk, hogy remek számokat produkálhatunk. Ám a vállalatoknál hihetetlen mértékű munkaerőhiánnyal küzdenek – és ez még inkább fokozódni fog –, illetve az alapanyagárak is rendkívüli módon emelkednek. Ez azt jelenti, hogy egy üzleti vezetőnek arra kell koncentrálnia, hogyan élheti túl ezt az időszakot. Emiatt a digitalizációs folyamatba való energiabefektetés rendkívül nehéz. Olyan megoldásokra van szükség a szakpolitika részéről, amelyeknek köszönhetően nem terheket rónak a kkv-kra, hanem leveszik azokat a vállukról.”

„A vállalkozások digitalizációs törekvései egyrészt az egyensúlyon múlnak” – magyarázza Rehák Bálint. „Mindezek mellett ahhoz, hogy edukációs utat tudjunk mutatni, szükség van referenciapontokra, amelyek megmutatják az elérhető célokat. Az ütemezés a kiindulási ponttól és az érettségi szintjétől függ. Gyors megtérülési rátával kíván minden vállalat fejlesztéseket eszközölni. Éppen ezért fokozatosan, kis lépésekben érdemes haladni a cél felé, a végére pedig elérik a kitűzéseiket. Jelenleg, amikor hihetetlen mértékben megnövekedett az alapanyagok ára, nem teheti meg azt a vállalat, hogy nagy mennyiségű selejtet gyárt, a digitalizációval, a mesterséges intelligencia segítségével viszont mindezt kiküszöbölheti.”

„Az alapanyagárak növekedése hihetetlen terhet jelent a vállalatoknak” – mondja Kelly Robert Sean. „A cégek munkáját ez rendkívül megnehezíti, viszont a pályázatok óriási segítséget nyújtanak. Ezek által korszerűsíthetjük a gépparkunkat, fejleszthetjük a termelésünket. Így tulajdonképpen győzelembe menekülhetünk.”

A beszállítói lánc titkai

„A beszállítói lánc legfontosabb tényezője a költség volt” – magyarázza Hartmann Anita. „A pandémia mint kényszerhelyzet miatt átértékelődött mindez, és megbukni látszik a „Just-In-Time” és a „Lean” szemlélet, immár készletraktározásra állnak át a vállalatok. Innentől fogva megváltoznak a feltételek, azaz a földrajzi közelség sokat számít, legyen diverzifikáció, azaz több beszállítóval dolgoznak, hogy ne legyen akkora a kitettség. Gyorsan kellett dönteni, gyorsan kellett alkalmazkodni.”

„A beszállítói láncok lerövidültek, ezt több tanulmányban is olvashattuk, valamint az utóbbi időben megtapasztalhattuk” – fűzi hozzá Rehák Bálint. „Lokáció szempontjából ezért Közép-Európa előnyös helyzetben van, ugyanis a transzport faktor továbbra is fontos tényező. A felkészülés is szükséges, hogy a vállalatok képesek legyenek megfelelni ezeknek az elvárásoknak. A Bosch Rexroth éppen ezért diverzifikálja a beszállítóit, a tudásunkat és a tapasztalatainkat pedig átadjuk.”

„Ahová megérkezik egy multinacionális vállalat, ott teljes mértékben átrendeződik a vállalati környezet, valamint a helyi infrastruktúra” – mondja Tordai Balázs. „A digitalizációt nem érdekli, hogy mekkora cégről van szó, hanem egy anyagáramot követ. Nagyon jó lenne, ha fejben, szakpolitikában eljutnánk oda, hogy egy teljes láncot lefedjünk.”

„A magyar ipar jövőjét optimistán látom. Fontosak a szakemberek, a versenyképesség megőrzése és még sorolhatnám. Egy Henry Ford-idézettel zárnám ezt a beszélgetést: „Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” Bármilyen irányba is induljunk, bátorsággal álljunk hozzá” – mondja ki a zárszót Kelly Robert Sean.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

NEW technology