Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A németek hatezer milliárd forinttal támogatják a chipgyártókat

A gyártók 14 milliárd eurós, tehát kb. másfél Paks II. projekttel egyenértékű támogatási csomagjáról Robert Habeck német gazdasági miniszter beszélt egy nyilvános eseményen. Az eeNews a Reutersre hivatkozva azt írja, a bejelentésből nem teljesen világos, hogy ennek az irdatlan összegnek már része-e az az ötmilliárdos állami normatíva, amit az Intel kap az országtól két magdeburgi chipgyártó üzem létesítésére.

A németek a globális chiphiányra reagálva indítják be a programot, mivel az autóiparon keresztül ők is nagyon érintettek, de a probléma ugyanúgy elég akut az okostelefonok, számítástechnikai és műszaki cikkek meg egy csomó más elektronikai eszköz piacán.

Az Intel mellett várhatóan a Bosch és a GlobalFoundries is kapni fog a keretből, annak ellenére, hogy ők azért nem feltétlenül a miniatürizálásról híresek. Ennek egyik oka állítólag az, hogy az Európai Bizottság sikertelenül udvarolta körbe két világvezető cég, a Samsung és a TSMC vezetőit. Mivel a vállalatok nem mutattak rá hajlandóságot, hogy az öreg kontinensre hozzák nagy értékű befektetéseiket, az EB tovább lépett.

- Hirdetés -

A Bizottság amúgy egyre intenzívebben próbálja rávenni a helyi chipkészítőket, hogy fokozzák a gyártást és a terjeszkedést, hiszen ezzel közvetlenül enyhülne az iparágakra nehezedő nyomás, sőt, a kontinens növelhetné is a stratégiai szerepét a világban.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology