Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Szegedi Tudományegyetem innovációs és kutatási rendszere egyedülálló az országban

Az SZTE kutatói minden segítséget megkapnak, hogy a munkájuk eredménye közvetlenül egy gazdaságilag és társadalmilag is hasznosítható innovációvá váljon. A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja (IKIKK) lesz az a szervezeti egység, amely a kutatások arculatát meghatározza és közvetíti a közvélemény felé. Az SZTE kutatási rendszere az országban egyedülálló és egyfajta pilot program, amelyet a többi egyetem is átvehet a jövőben.

– A XXI. században az egyetemek szerkezete és szerepe is elkezdett változni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a karok felelőssége az oktatásra koncentrálódik, erre optimalizáltuk ezeket az egységeket – mondta Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE Tudományos és innovációs rektorhelyettese. – Ahogy egyre több és több kutatás kezdődött el, egyértelművé vált, hogy az alkalmazott kutatásokra külön koordinációs egység kell a hatékonyság megőrzéséhez, illetve javításához. A kutatások minősége és összetettsége miatt a kari kereteket kinőtték ezek a folyamatok. A Dr. Kemény Lajosék által elindított központok mostanra váltak hatékonyan működőképessé. Az IKIKK lesz a Szegedi Tudományegyetemen az a szervezeti egység, amely a kutatások arculatát meghatározza és közvetíti a közvélemény felé. Komoly adatbázisokat hoztunk létre, amelyben összegezzük és rendszerezzük, hogy az SZTE milyen eszközparkkal, tudásbázissal, milyen szakemberekkel rendelkezik, milyen kutatásaink voltak régebben, amelyekre lehet alapozni és melyek a jelenleg is futó projektek. Ezek segítenek abban, hogy kutatási ajánlatokat tegyünk a régió, az ország vagy akár nemzetközi szinten például a EUGLOH partnerek felé. Az IKIKK az az arculat, melyen keresztül a tudományos kutatási vonalon elérhető lesz a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel párhuzamosan az oktatás és az alapkutatás marad a karok hatáskörében. A Szegedi Tudományegyetem innovációs és kutatási rendszere az országban egyedülálló és egyfajta pilot program, amelyet a többi egyetem is átvehet a jövőben – hangsúlyozta Prof. Dr. Kónya Zoltán.

Az IKIKK létrehozása egy társadalmi jellegű innováció. Több hazai és külföldi egyetem is érdeklődött, szeretnék mások is megismerni, átvenni ezt az új rendszert. A minisztérium is jó példának tartja és saját eszközeivel támogatja, reklámozza az SZTE modelljét. Az IKIKK rendszerében folyamatosan, egy „csatornán”, átláthatóan halad a kutatás, minden érintett terület támogatásával. Jelentőségét az is mutatja, hogy az itt folyó alkalmazott kutatások teljes összege már a 40 milliárd forintot is meghaladta.

- Hirdetés -

Az IKIKK szakmai vezetője Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos rektorhelyettes, operatív vezetője Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóság főigazgatója; feladatuk a projektek generálása, menedzselése, végig vitele a pénzügyi, jogi részekkel együtt. Hat tudományterületi klaszterben – élő és élettelen természettudomány, klinikai kutatások, bölcsészettudományi, humántársadalmi és a harmadik missziós – kapnak helyet a kutatások, amelyek élére szakmai és operatív vezetőt is kineveznek. A klaszterek kompetenciaközpontokból, azok pedig kutatócsoportokból épülnek fel. A kutatók minden segítséget megkapnak, hogy a munkájuk eredménye közvetlenül egy gazdaságilag és társadalmilag is hasznosítható innovációvá váljon.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

 A modellváltással kialakult lehetőség, hogy bizonyos forrásokat saját kutatásra használhatunk – korábban ilyen nem volt. Ha találunk az egyetemen egy olyan kutatást, amelyről azt gondoljuk, hogy érdemes finanszírozni, mert később még nagyon fontos lehet, vagy építhetünk rá a jövőben, akkor ezt belső forrásból is meg tudjuk valósítani. Ezen felül a kiszámíthatóság és a tervezhetőség is óriási előny. Az új modellnek köszönhetően nemcsak egy-egy pályázat időtartamára, adott esetben egy-két évre, hanem hosszabb ciklusra is tervezhetünk. Ez hozzájárul a legjobb szakembereink megtartásához és akár kiemelkedő külföldi kutatók idehozásához is. A jelenkor olyan fontos globális kihívásaira fókuszálunk, mint az élelmiszerellátás biztonsága, minősége vagy a klímaváltozás hatásainak mérséklése. Számos olyan innovációs projektünk van, amely emberek millióinak jelenthet javulást az életminőségében. De kiemelt terület az anyagtudomány, fotonika is, hiszen az ELI-ALPS egyedülálló lehetőségeket biztosít számunkra a kutatásokban – összegezte Prof. Dr. Kónya Zoltán.

Szegedi Tudományegyetem

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology