Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A vállalkozói hitel és az önerő – így indítsd el a vállalkozásodat!

Egy vállalkozás elindítása mindig izgalmas, kihívásokkal teli időszak, a sikerhez vezető úton azonban számos fontos tényezőt kell figyelembe venned. Milyen szempontokat kell átgondolnod? Mennyi önerőre van szükséged? Milyen hitelkonstrukciók közül választhatsz? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ. Egy vállalkozás elindítása alapos tervezést igényel. A finanszírozás – a különböző vállalkozói hitelek és az önerő – kérdése, valamint az előkészítő fázis tennivalói közt nehéz eligazodni, de egy tudatosan felépített tervet követve gond nélkül beindíthatod és versenyképessé teheted a vállalkozásod.

Az üzleti terv kialakítása

Ez az első lépés vállalkozásod elindításához és sikeres működéséhez. Ez a dokumentum céged pozícióját, üzleti céljait és az azokhoz vezető utat is felvázolja. Érdemes elegendő időt és figyelmet szánnod a kialakítására, hiszen az üzleti terv lesz a vállalkozásodat hajtó motor.

- Hirdetés -

Egy jól meghatározott terv segítségével könnyebben tudod majd értékelni az elért eredményeidet. Emellett, ha vállalkozói hitelt vennél fel, a hitelintézetek ez alapján fognak betekintést nyerni a vállalkozásodat érintő tervekbe.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Fontos, hogy minden hitelkonstrukció esetében rendelkezni kell minimum 180 napos működési múlttal, esetenként pénzügyileg 1 teljes lezárt gazdasági évvel.

Lásd tisztán a célod

Fogalmazd meg, melyek a vállalkozásod alapvető céljai. Milyen piaci szegmenst célzol meg? Milyen értékeket nyújtasz majd a vevőidnek és a partnereidnek? Ezek a kérdések általánosnak tűnhetnek, azonban az ezekre adott válaszaid fogják meghatározni a jövőbeni alapjait céged működésének.

Szintén fontos átgondolnod, hogy mit szeretnél kínálni a vevőidnek és partnereidnek. Mi teszi egyedivé a vállalkozásodat? Meg kell határoznod, miért válasszanak téged a versenytársakkal szemben, hogy a későbbiekben következetesen képviselhesd a vállalkozásod értékeit.

Beruházások

Gondold át, milyen beruházásokra van szükséged ahhoz, hogy elindítsd a vállalkozást! Készíts listát minden befektetésről, amelyre az indulásnál igényed lehet, legyen szó szoftvervásárlásról, új eszközök beszerzéséről, ingatlanvásárlásról vagy akár az infrastruktúra fejlesztéséről. Részletesen tervezd meg, készíts listát és számold ki, hogy mennyi pénzre lesz szükséged ezekhez a beruházásokhoz.

Érdemes megfontolnod, hogy hogyan fogod finanszírozni ezeket a kiadásokat. Vannak-e saját megtakarításaid, vagy kelleni fog hitelt felvenned? A finanszírozási terv elkészítése segít meghatározni, milyen forrásokra lesz szükséged.

Készíts költségvetést!

Készíts egy tervet az állandó kiadásokról. A mindennapi üzemeltetéshez tartozó költségeket – bérek, marketingköltségek, bérleti díjak – érdemes minél előbb tisztán látnod, hogy kialakíthasd a céged költségvetésének alapját.

Ne csak a rövid távú költségekre koncentrálj! Készíts hosszú távú tervet is, hogy megtudd, miként alakulnak majd a pénzügyeid évekkel később. A költségvetés készítése segít átlátni, milyen veszteségeket és profitot várhatsz a vállalkozásodtól, így időben reagálhatsz majd az esetleges pénzügyi kihívásokra is.

Cash-flow

A későbbiekben hálás leszel magadnak, ha már most készítesz egy cash-flow előrejelzést. Ebben a számításban azt is figyelembe kell venned, hogy a bevételeid és a kiadásaid nem mindig azonos időpontban fognak megvalósulni.

Könnyen előfordulhat, hogy egy bevételi számla kifizetése késik, vagy a vártnál később érkezik be egy adott megrendelés. Ettől függetlenül az olyan fix kiadásokat, mint a bérek vagy a közüzemi számlák, szükséges lesz határidőre kifizetned.

A cash-flow előrejelzés segít áthidalni a hézagokat, a bevételek és a kiadások áramlásában. Megfelelő tervezésével biztosíthatod, hogy a legtöbb esetben kiegyensúlyozottak legyenek a vállalkozásod pénzügyei.

Hogyan finanszírozd vállalkozásod?

Céged elindításához az önerő mellett szükség lehet vállalkozói hitelre. Az alábbiakban ezzel a két alappillérrel foglalkozunk. Bemutatjuk, miért fontos az önerő, és hogyan juthat a vállalkozásod hitelhez.

A vállalkozói hitel és az önerő

Az önerő az a saját pénzeszköz, amit a vállalkozásod alapjaként be tudsz fektetni a cég indulásához. Ez az összeg származhat személyes megtakarításokból vagy akár egy másik vállalkozótól is.

Az önerő rendkívül fontos az induló vállalkozásokban, mivel egyrészt csökkenti a szükséges hitelösszeget, másrészt pedig növeli a cég hitelességét. Ha vállalkozóként a saját pénzedet kockáztatod, a bankok és a befektetők pozitívabban állnak majd hozzá a friss cégedhez, és nagyobb eséllyel ítélhetnek meg neked vállalkozói hiteleket is.

Természetesen minél több saját pénzeszközt fektetsz be a vállalkozásba, annál kisebb hitelt kell felvenned. Ez hosszú távon kisebb kamatköltséget jelent, így kevesebb pénzügyi teherrel kell számolnod.

Forrás: szechenyimaxhitel.hu

A vállalkozói hitelek típusai

A vállalkozásod pénzügyi igényeitől függően különböző vállalkozói hiteltípusok közül választhatsz. Fontos, hogy mielőtt döntenél, mindig konzultálj egy pénzügyi szakemberrel. Az Erste munkatársai a tanácsadástól a hitelbírálaton át, egészen a szerződéskötésig segítenek a hitelfelvétel folyamatában.

Rövid lejáratú hitelek

Ez a hiteltípus rövid időszakra szóló, vagy olyan szezonális szükségletek finanszírozásában nyújt segítséget, mint például egy készletvásárlás, esetleg a szezonális munkavállalók bérének kifizetése. Ilyenek a folyószámla vagy rulírozó forgóeszköz típusú hitelek.

Ezen hitelek visszafizetési határideje általában egy-három év. Ez azt is jelenti, hogy évente megújítandóak, és ahogy nő a vállalkozásod, nő az árbevételed, és a pénzügyi mutatóid javulnak, lehetőséged lesz a hitelkeretre megemelt összeggel újraszerződni.

Hosszú lejáratú hitelek

Ha nagyobb beruházásokat tervezel, például ingatlan vásárlását vagy gépek beszerzését, akkor egy hosszú lejáratú hitel lehet a megfelelő választás. Ezek a vállalkozói hitelek hosszabb időszakra, több évre szólnak, és lehetővé teszik a törlesztési terhek elosztását.

Kockázati tőkebefektetés

A kockázati tőkebefektetés egy olyan alternatív finanszírozási forma, ahol befektetők fektetnek pénzt a vállalkozásba, általában részesedésért cserébe. Ez nem csak pénzügyi támogatást jelent, hanem gyakran tapasztalatot és szakértelmet is, amely segíthet a vállalkozásod növekedésében.

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbbször a kezdő vállalkozásoknak nehéz mikrohitelhez vagy más hagyományos banki hitelekhez jutniuk, hiszen szigorúbb követelmények vonatkoznak rájuk. Ezek a hitelkonstrukciók általában meglévő vállalkozások számára elérhetők.

Összegzés

A vállalkozások életének első lépései kritikusak lehetnek a hosszú távú siker eléréséhez.

Egy üzleti terv elkészítése, és az olyan finanszírozási formák, mint a kezdő vállalkozói hitel, illetve az önerő megteremtése létfontosságúak ahhoz, hogy vállalkozásodnak lehetősége legyen növekedni és fejlődni. Körültekintő tervezéssel és megfelelő pénzügyi segítséggel nem kell tartanod a váratlan kihívásoktól.

Az Erste munkatársai segítenek megtalálni a vállalkozásod számára legmegfelelőbb kezdő vállalkozói hitelt, valamint a hitelfelvétel teljes folyamatában támogatást nyújtanak.

szechenyimaxhitel.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology