Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Átadták a Fábafém Kft. új üzemcsarnokát

Forrás: Fábafém Kft.

Elkészült 450 millió forintból a mezőberényi Fábafém Kft. új, esztergagépekkel felszerelt forgácsoló üzeme.

Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő a beruházás pénteki zárórendezvényén elmondta, a magyar gazdaság idén várhatóan egy százalékkal nő, utána a várakozások szerint jobban fog bővülni. „Ehhez kellenek az ilyen cégek” – jelentette ki.

A politikus emlékeztetett, a kormány többféle módon segíti a vállalkozásokat a jelenlegi válsághelyzetben: 17,6 milliárd forintos kerettel elindult a mintegy 20 ezer munkavállalót érintő munkaerő-támogatási program; tavaly bevezették a kamatstopot a kkv-k számára is; gyármentő- és az energiaköltségeket támogató program indult; és meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya-programot.

- Hirdetés -

Jelenleg dolgoznak egy tőkeprogramon, amely a 700 milliárd forintos keretösszegű újraiparosítási hitelprogramot egészíti ki, és már idén háromezer milliárd forint finanszírozási forrást biztosít a vállalkozásoknak – fejtette ki.

A Békés vármegyei Fábafém Kft. az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (Ginop) keretéből nyert el csaknem 314 millió forintot, amelyet mintegy 140 millió forint saját erővel egészített ki.

Az összegből megépült egy új, 1100 négyzetméteres üzemcsarnok egy 100 négyzetméteres iroda- és étkezőhelyiséggel, beszereztek négy csúcsminőségű CNC-esztergagépet, továbbá egy szerszámkiadó automatát. A cég így már 45 esztergagéppel rendelkezik.

Berner Tibor ügyvezető elmondta, a cég 13 év alatt egymilliárd forintot meghaladó összegben kapott állami támogatást a különböző beruházásaihoz. 2010-ben építették meg az első, 1400 négyzetméteres gyártócsarnokot, 2014-ben pedig egy 800 négyzetméteres raktárat.

Az 1993-ban alapított, eredetileg bútorvasalatok gyártásával foglalkozó családi vállalkozás jelenleg az autó-, az elektronikai-, a pneumatikai- és az építőipar számára szállít be forgácsolt fémalkatrészeket. Jelenleg 82 munkavállaló három műszakban napi szinten 50-100 ezer darab alkatrészt képes előállítani.

Az eszközbeszerzésnek köszönhetően gyártási kapacitásuk 10-15 százalékkal nő – mondta az MTI-nek Berner Tibor. A beruházás hatására hat fővel emelték a tavalyi foglalkoztatotti létszámukat.

Siklósi István (független), Mezőberény polgármestere a rendezvényen elmondta, a cég a város harmadik legnagyobb foglalkoztatója, és minden beruházás a település népességmegtartó erejét növeli.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás nettó árbevétele 2021-ben egymilliárd 671 millió forint volt, amiből csaknem 1,4 milliárd a belföldi értékesítésből származott. Az előző évben 1,13 milliárd forint volt a bevétel. A cég adózott eredménye 2021-ben megközelítette a 317 milliót, ami mintegy 50 millióval maradt el az egy évvel korábbitól.

Berner Tibor elmondta, exportértékesítésük 2022-ben 15 százalék körül mozgott az árbevétel arányában, de egyre több német partner keresi meg őket. Várakozásai szerint tavaly 7-10 százalékkal tudták növelni árbevételüket.

MTI

- Hirdetés -

NEW technology