Barion Pixel

Átadták a Fábafém Kft. új üzemcsarnokát

Forrás: Fábafém Kft.

Elkészült 450 millió forintból a mezőberényi Fábafém Kft. új, esztergagépekkel felszerelt forgácsoló üzeme.

Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő a beruházás pénteki zárórendezvényén elmondta, a magyar gazdaság idén várhatóan egy százalékkal nő, utána a várakozások szerint jobban fog bővülni. „Ehhez kellenek az ilyen cégek” – jelentette ki.

A politikus emlékeztetett, a kormány többféle módon segíti a vállalkozásokat a jelenlegi válsághelyzetben: 17,6 milliárd forintos kerettel elindult a mintegy 20 ezer munkavállalót érintő munkaerő-támogatási program; tavaly bevezették a kamatstopot a kkv-k számára is; gyármentő- és az energiaköltségeket támogató program indult; és meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya-programot.

- Hirdetés -

Jelenleg dolgoznak egy tőkeprogramon, amely a 700 milliárd forintos keretösszegű újraiparosítási hitelprogramot egészíti ki, és már idén háromezer milliárd forint finanszírozási forrást biztosít a vállalkozásoknak – fejtette ki.

A Békés vármegyei Fábafém Kft. az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (Ginop) keretéből nyert el csaknem 314 millió forintot, amelyet mintegy 140 millió forint saját erővel egészített ki.

- Hirdetés -

Az összegből megépült egy új, 1100 négyzetméteres üzemcsarnok egy 100 négyzetméteres iroda- és étkezőhelyiséggel, beszereztek négy csúcsminőségű CNC-esztergagépet, továbbá egy szerszámkiadó automatát. A cég így már 45 esztergagéppel rendelkezik.

Berner Tibor ügyvezető elmondta, a cég 13 év alatt egymilliárd forintot meghaladó összegben kapott állami támogatást a különböző beruházásaihoz. 2010-ben építették meg az első, 1400 négyzetméteres gyártócsarnokot, 2014-ben pedig egy 800 négyzetméteres raktárat.

Az 1993-ban alapított, eredetileg bútorvasalatok gyártásával foglalkozó családi vállalkozás jelenleg az autó-, az elektronikai-, a pneumatikai- és az építőipar számára szállít be forgácsolt fémalkatrészeket. Jelenleg 82 munkavállaló három műszakban napi szinten 50-100 ezer darab alkatrészt képes előállítani.

Az eszközbeszerzésnek köszönhetően gyártási kapacitásuk 10-15 százalékkal nő – mondta az MTI-nek Berner Tibor. A beruházás hatására hat fővel emelték a tavalyi foglalkoztatotti létszámukat.

Siklósi István (független), Mezőberény polgármestere a rendezvényen elmondta, a cég a város harmadik legnagyobb foglalkoztatója, és minden beruházás a település népességmegtartó erejét növeli.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás nettó árbevétele 2021-ben egymilliárd 671 millió forint volt, amiből csaknem 1,4 milliárd a belföldi értékesítésből származott. Az előző évben 1,13 milliárd forint volt a bevétel. A cég adózott eredménye 2021-ben megközelítette a 317 milliót, ami mintegy 50 millióval maradt el az egy évvel korábbitól.

Berner Tibor elmondta, exportértékesítésük 2022-ben 15 százalék körül mozgott az árbevétel arányában, de egyre több német partner keresi meg őket. Várakozásai szerint tavaly 7-10 százalékkal tudták növelni árbevételüket.

MTI

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology