Barion Pixel

Az Astrobee az űrhajósok zokniját is megtalálja

A súlytalanságban otthonosan mozgó robotok akkor fognak működésbe lépni, amikor a Hold körül keringő űrállomáson éppen nem tartózkodnak emberek. Ilyen üresjáratból kezdetben elég sok várható, így a magányos gépeknek az lesz a dolguk, hogy asztronauták nélkül is tisztán és működőképes állapotban tartsák a fedélzetet.

Amint az a bevezetőből kiderült, a végleges Astrobeek nem az ISS-en, hanem a Hold körüli pályára szánt, 2024-től épülő Gateway-en fognak szolgálatot teljesíteni. Az emberiség lunáris visszatérésére kidolgozott Artemis Program (amelyben a NASA mellett részt vesz az ESA, a CSA és a JAXA is) azzal számol, hogy a majdani űrállomáson sokkal ritkábban tartózkodik majd személyzet, mint a szinte folyamatosan lakott Nemzetközi Űrállomáson. Évente legfeljebb hat héten át lesz rajta legénység, lévén, hogy tranziteszköznek szánják a Föld és a Hold, illetve a Föld és a Mars között. Ilyen feltételekkel kizárólag robotok lesznek képesek megoldani a Gateway üzemeltetését, és erre a legjobb jelöltnek eddig az Astrobeek tűnnek.

A kockaformájú gépek teljesen önállóan képesek elvégezni a rájuk bízott feladatokat, és ezt több éles teszten is bizonyították, a Nemzetközi Űrállomáson. A Bumble névre keresztelt robotnak például meg kellett keresnie egy idegen tárgyat, ami a fedélzet egyik rejtett zugában elzárja a légbeömlő nyílást. Automatikusan rátalált a hibára – egy „zoknira”, pontosabban egy zokni nyomtatott illusztrációjára –, majd riasztotta a többi egységet, hogy a segítségükkel elhárítsa a bajt. A japán modulban a multiszenzorokat is próbára tették: a terület háromdimenziós, nagy felbontású 3D térképének készítése során kábelekbe ütközött, de annak ellenére sem zavarodott össze, hogy közben szimulálták a közte és a földi irányítás között lévő kommunikáció szakadozását.- Hirdetés -

Az Astrobee az ISAAC (Integrált Autonóm és Adaptív Gondoskodó Rendszer) névre keresztelt projektben készül, és elsősorban a létfenntartó rendszer, illetve az áramellátás hibáinak elhárítását várják tőle, olyankor is, ha nem számíthat emberi segítségre. A cél az, hogy más önvezető vagy félautomata robotokkal közösen dolgozva oldjon meg fizikai beavatkozást igénylő feladatokat. A NASA egy apró meteorit becsapódásának példájával szemléltette a funkcióját: ha egy tárgy lyukat ütne a Gateway-en, az Astrobee a zord körülmények ellenére is képes felkutatni a hiba forrását, majd más eszközök közreműködésével még az előtt lezárja a nyílást, hogy ember lépne a fedélzetre.

De kik lesznek a partnerei, ha egyedül nem képes kijavítani a hibákat? Egyelőre két jelölt van: a nem túl dicsőséges előzményekkel rendelkező Robonaut 2 humanoid, ami korábban meghibásodott, így az ISS-ről haza kellett hozni egy kis szervizelésre, valamint a GITAI már reményteljesebb robotkarja. Ezt hamarosan teszt alá vethetik az asztronauták, miután a SpaceX augusztus végén az űrállomásra szállított belőle egy prototípust.

Gábor János, NEW technology

Forrás: IEEE Spectrum

Illusztráció és videó: NASA

- Hirdetés -

NEW technology