Barion Pixel

- Hirdetés -

Az eddig leghatékonyabb újrahasznosító projekt: mit tud az i-SPACE?

A brit Swansea Egyetem olyan ipari válogatórendszert fejleszt, ami minden eddiginél hatékonyabban szűrheti ki az elektronikai hulladékból még újrahasznosítható anyagokat. A The Engineer riportja szerint az i-SPACE névre keresztelt projekt egy ipari méretű újrahasznosító terv, ami minden eddiginél korszerűbb technológiát kínál az eleve nehezen kezelhető elektronikai hulladékból származó újrahasznosítható elemekre. Ha minden igaz, sosem látott mennyiségeket lehet majd szemétből visszanyerni, és ezek a hulladékok nyersanyagként fognak újjászületni – a fémmegmunkálás vagy más iparágak számára.

Az első fázis a tesztüzem megépítése lesz – most ehhez igyekeznek minél több támogatót felhajtani – nyilatkozta Cathy Bell projektmenedzser.

- Hirdetés -

„Nagyon előrehaladott tervünk van arra, hogy az üzem hogyan fog kinézni: alapvetően egy vagy több aprítógépet fogunk telepíteni úgy, hogy összhangban legyenek a hagyományos és újszerű válogatási, szétválasztási technológiákkal, míg maga az üzem a kereskedelemben kapható legkorszerűbb berendezés lesz, amiből egyelőre nem szándékozunk újat tervezni.”

Bell úgy gondolja, hogy a tényleges berendezések akkor válnak véglegessé, amikor a projektcsapatuk minden jelenleg zajló tárgyalássorozatot lezár a potenciális partnerekkel. Megjegyezte: sok együttműködő ügyfélre számítanak, de keresnek további kereskedelmi szervezeteket is.

- Hirdetés -

Még több kinyerhető nyersanyag

Bell elárulta, hogy a hagyományos újrahasznosító üzemektől eltérően kétféle értékes forrásra koncentrálnak: a folyamatokkal és alapanyagokkal kapcsolatos kutatás-fejlesztésre, valamint az elhasználódott alkatrészekből és hulladékokból visszanyert, jó minőségű nyersanyagok kis volumenű kereskedelmi előállítására.

 „A cél az anyaghasznosítás optimalizálása – a visszanyerhető anyag tisztaságának figyelembe vételével, és a hulladékmentes működés elérése” – szögezte le.

Az acél a világ legtöbbször újrahasznosított anyaga, ami jó start, hiszen a vasércből történő előállítása rendkívül intenzív szén-dioxid-kibocsátással jár. Mindeközben acélhulladék olvasztásával és újra felhasználásával ugyanúgy előállítható, és ez sokkal kisebb karbonlábnyomot eredményez, szóval logikus lépés lenne minél előbb, minél nagyobb mennyiségben visszanyerni az amúgy csak szeméttelepeken szétrohadó elektronikai hulladékokból.

Mivel a selejtből származó nyersanyagforrásnak jó minőségűnek, szükségszerűen megfelelő kémiai összetételűnek és szennyeződésektől mentesnek kell lennie, elképesztően sok múlik egy hatékony szortírozó eljáráson. Az egyetem rájött, hogy milyen megoldásokkal lesz képes jobb válogató és feldolgozó eljárásokat, ezáltal környezetbarátabb acélgyártást és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást elérni.

Az i-SPACE ráadásul nem csak az acél visszanyerésére lesz képes. A projekt munkatársai úgy gondolják, idővel egyéb fémek, így például a végtelenszer újrahasznosítható alumínium vagy az értékes réz, esetleg néhány műanyagtípus még hatékonyabb visszanyerésére is képessé válnak, ami fantasztikus lenne, hiszen ezek nagy része ma még mindig a szeméttelepeken végzi.

Nem véletlen, hogy a terv (Innovative Steel Processing Accelerating the Circular Economy, vagyis i-SPACE) máris elnyerte az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatását.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology