Barion Pixel

Az indokolatlan felhalmozással a háztartási hulladék mennyisége is nő

- Hirdetés -

A koronavírus-járvány és a terjedés lassítása érdekében meghozott intézkedések mindannyiunk életében óriási változást hoztak. A kijárási korlátozás miatt és más megfontolásokból sokan egyszerre nagyobb mennyiségben vásárolnak a boltokban. Az alapvető fogyasztási cikkek felesleges felhalmozása miatt megnövekedett a hulladék mennyisége is, a fel nem használt és így megromlott nem tartós termékek pedig rendkívül nagy terhet jelentenek a környezetre.

A jelenlegi veszélyhelyzet következtében az emberek, családok – felelős állampolgárokként – jóval több időt töltenek otthon, ami magával hozza a különböző hulladéktípusok ugrásszerű megnövekedését is. Az utóbbi hetekben a fogyasztás jelentős megélénkülése leginkább az élelmiszer- és vegyi áru üzletekben volt jellemző. A 11. héten a tartós élelmiszerek heti fogyásának mértéke öt-hatszoros mennyiségre ugrott, az egyes kereskedelmi egységek napi forgalmában 30-500 százalékos emelkedés volt tapasztalható. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közlése alapján a kiskereskedelmi forgalom 2020. március második hetében az előző év azonos időszakához képest 55 milliárd forinttal nőtt.

Ezzel kapcsolatosan Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára kiemelte: „Arra kérünk mindenkit, hogy jobban gondolja végig, mit és hogyan használ fel. Odafigyeléssel megelőzhető a pazarlás, a mostani időszakban különösen fontos a tudatos vásárlás. Azzal tehetünk a legtöbbet nemcsak másokért, hanem a környezetért, a tiszta Magyarországért is, ha csak a valós igényeink szerint szükséges termékeket vásároljuk meg, és kerüljük a túlfogyasztást. Így a jövőben sem állhat elő az a probléma, hogy bizonyos alapvető termékekhez nem jut hozzá mindenki a megsokszorozódott kereslet miatt.”

- Hirdetés -

Mint mondta, ezt az időszakot arra is kihasználhatják a családok, hogy példát mutassanak a fiatalabb generációnak a szelektív hulladékgyűjtés területén. „Fontos felhívni a gyerekek figyelmét a fenntarthatóságra, és megtanítani őket arra, hogyan óvhatják meg környezetüket. A kreatív újrahasznosítás ráadásul hasznos otthoni időtöltésre is remek lehetőséget kínál” – tette hozzá Boros Anita.

ITM

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!