Barion Pixel

Az új Apple CarPlay már az autó funkcióit is szabályozza

Jelentősen továbbfejlesztett, következő generációs CarPlayt jelentet meg 2024-ben az Apple. A cég a fedélzeti számítógépek eredetileg iPhone-ok tükrözésére épített ökoszisztémáját bővíti, sokkal kiterjedtebb megoldásokkal. Az utasok sokkal nagyobb hozzáférést kapnak vele a járműinformációkhoz, amelyek segítségével nagyobb mértékben irányíthatják az autó funkcióit. Az Apple a weboldalán erősítette meg, hogy a következő generációs CarPlay-támogatással ellátott járművek első modelljei már idén bemutatkoznak.

Az Apple szerint az első autómárkák, amelyek a legújabb modellekbe már a friss Carplayt integrálják: az Acura, az Audi, a Ford, a Honda, az Infiniti, a Jaguar, a Land Rover, a Lincoln, a Mercedes-Benz, a Nissan, a Polestar, a Porsche, a Renault, a Volvo és az Aston Martin.

A MacRumors a hírre alaposan beleásta magát az iOS 17.4 első béta verziójába, és számos új CarPlay-alkalmazást fedezett fel. A beszámolójuk szerint az Apple ezentúl hozzáférést enged olyan funkciókhoz is, mint a tolatókamera, a klímaberendezés, a média, a rádióállomások, sőt: a járműdiagnosztika. Az új Apple CarPlay bővebb utazási információkat szintén elérhetővé fog tenni, köztük a megtett távolságot, az üzemanyag- vagy energiahatékonyságot, a jármű átlagsebességét és még sok minden mást. Elektromos járművek esetében az alkalmazás megmutatja az akkumulátor töltöttségi szintjét, a töltés állapotát, az időt és minden szükséges információt az akkumulátorról. Az iOS 17.4 béta verziójának új képei azt is megerősítették, hogy a felhasználók képesek lesznek beállítani a következő generációs CarPlay témáját és színvilágát, például a műszeregység megjelenését.

- Hirdetés -

A várható CarPlay-jel kapcsolatban a fentiek ellenére még mindig sok a kérdőjel. Az Apple nem jelezte például, hogy a világ mely régióiban vezeti be még ebben az évben, ahogy azt sem, a már meglévő CarPlay-támogatással rendelkező járművekbe milyen funkciók csorognak le a friss verzióból. Az sem világos, hogy az update minden partnergyártó számára lehetővé teszi-e például a gyártói szemszögből nagyon is hangsúlyos márkaközpontú dizájnt. A vállalat márciusban tervezi megjelentetni az iOS 17.4 verziót – legkésőbb akkor tehát minden kiderül.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology