Barion Pixel

Baj van az elektromosautó-gyártók háza táján – egymást érik az elbocsátások

A Lucid Group Inc. luxus elektromosautó-gyártó mintegy 400 munkahelyet szüntet meg, azaz a munkaerőt 6%-kal csökkenti, hogy „optimalizálja […] működési költségeit”, írja egy május 24-i hatósági nyilatkozatot idézve az Industry Week, megjegyezve, hogy ez a lépés csak egy a számos, az elektromosjármű-szektorban a közelmúltban eszközölt elbocsátási esetek sorában.

A leépítések várhatóan 2024 harmadik negyedévére fejeződnek be, és a vállalatnak 21-25 millió dollárjába fájnak majd a „végkielégítésekkel, munkavállalói juttatásokkal, a munkavállalók átmenetével és a részvényalapú kompenzációval kapcsolatos kiadások”. A bejelentés szerint e költségek nagy részét a második negyedévben fogják elszámolni.

Rájár a rúd a Lucidra. Tavaly 1300 alkalmazottjától vált meg hasonló okokra hivatkozva; 2023-ban pedig mintegy 6500 alkalmazottjának mondott búcsút.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A hír alig néhány héttel azután érkezett, hogy a vállalat vegyes első negyedéves jelentést tett közzé, amelyben a vártnál magasabb szállítási költségek, de alacsonyabb termelési mutatók szerepelnek. A vezetők elmondták, hogy még az idén piacra dobják a Gravity SUV modellt, amelynek várhatóan 80 ezer dollár alatt indul majd a vételára, ezzel az autó a termékpaletta pénztárcakímélőbb felhozatalát erősíti.

Nem a Lucid az egyetlen elektromosjármű-gyártó vállalat, amely idén létszámleépítéshez folyamodott költségmegtakarításra hivatkozva. Az elmúlt hónapban a piacvezető Tesla Inc. is bejelentette, hogy megválik dolgozói állományának 10 százalékától, és átmeneti időre feloszlatta a teljes Supercharger csapatát, mielőtt újra felvett volna néhány dolgozót. Az elektromos pick-upokat gyártó Rivian Automotive Inc. szintén több elbocsátási fordulót hajtott végre 2024-ben: februárban és áprilisban alkalmazottai 10 százalékától vett búcsút, amelyet további 1 százalékos leépítés követett. A bajba jutott Fisker Inc. márciusban szintén jelentős, 15 százalékos leépítésre szánta el magát, miközben küzd a fennmaradásért.

- Hirdetés -

Vörös István, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology