Barion Pixel

Beszámoló a XI. országos Solid Edge és EDGECAM verseny döntőjéről

Tizenegy éve hagyomány, hogy tavasszal sor kerül az Országos Solid Edge és EDGECAM Verseny döntőjére, amelyet szokásos módon az NCT Akadémián rendeztünk meg.

A pályamunkák elbírálása után, április 21-én 30 versenyző és az őket kísérő tanárok jelenlétében kezdődött el a XI. verseny döntője CAD és CAM kategóriában.

A SOLID EDGE kategóriában induló versenyzők felkészültségéről és a döntő alatt szerzett tapasztalatokról Szűcs Imre, az Enterprise Group CAD ügyféltámogatási csoportvezetője a következőképpen számolt be:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

CAD kategóriában közel ötven pályamunka érkezett be a selejtezőre. Ezek széles spektrumon mozogtak. Volt olyan munka, ami az iparban is megállná a helyét és olyan is, amelyben a szárnypróbálgatás jelei rajzolódtak ki. Ilyenkor nem könnyű a zsűri helyzete. A két és félszeres túljelentkezésből kell kiválasztani a legjobb húszat sok szempont figyelembevétele mellett. Összességében meglátszódik az Országos Mentor Program jótékony hatása és hiszünk benne, hogy ez még csak a kezdet.

Szokásunkhoz híven ipari példákon alapuló feladatokat kellett megoldaniuk a döntőbe jutott diákoknak. Egyetlen egy csavar 😊, könnyítés volt benne az pedig, hogy a tavalyi végeselemes vizsgálaton alapuló feladatot idén megismételtük. Ez egyfajta éles gyakorlásnak is jó volt, ami arra ösztönzi a diákokat, hogy komolyan vegyék a felkészülés folyamatát. Idén már két hölgy versenyző is bejutott a legjobbak közé. Ez igazolja, hogy a gépészet az nem csak a fiúk kiváltsága, nem mellékesen az egyikőjük a 3. helyet szerezte meg Solid Edge kategóriában.

- Hirdetés -

Forrás: Enterpries Group

Egyértelműen egy trendfordulót látunk és egyre több iskolában gondolják úgy, hogy a Solid Edge versenyen el kell indulni, mert olyan tapasztalatokra lehet szert tenni, amit intézményi szinten is lehet hasznosítani.

A tanárokkal történt beszélgetések során kiderült, hogy a legmagasabb szinten jegyzett szakmai megmérettetésnek tekintik a versenyt. Kiemelték továbbá, hogy ők is sokat tanulnak a versenyfeladatokból és igyekeznek beépíteni azokat a tananyagba. Ugyanakkor nemcsak a tanárok, hanem a diákok is komolyan gondolják a versenyen való részvételt. Volt olyan versenyző, aki a döntőt követően az előző évek feladatait kérte el. A verseny közösségépítő szellemiségét jól mutatva egy másik iskola tanára tett ígéretet, hogy elküldi.

KISS TIBOR, AZ ENTERPRISE GROUP CAM ÜGYFÉLTÁMOGATÁSI VEZETŐJE AZ ALÁBBIAKBAN FOGLALTA ÖSSZE A VERSENYT:

Érdekes tény, vagy lehet csak a véletlen műve, hogy a pályázatok a CAM-es iparra jellemzően az utolsó pillanatban érkeztek meg. Összesen 17 diák küldött be pályamunkát. A szakmai csapatot eléggé megdolgoztatva végül sikerült a jelentkezők közül kiválasztani azt a 10 főt, akik a döntőben képviselhették az iskolájukat. A pályamunkák között szerepelt egyszerűbb és összetettebb is, akár több felfogást igénylő munka is, mind marási, mind esztergálási környezetben. Az EDGECAM kategóriában az egyetlen hölgy jelentkezőnek sikerült bejutnia a döntőbe, ezúttal is gratulálunk neki még egyszer.

Forrás: Enterpries Group

A mostani alkalommal is úgy, mint a való életben lehetett élni az interneten elérhető információkkal, lehetőségekkel. Így aki a felkészülés során végignézte a korábbi évek megoldásait az a verseny alatt sok ötletet meríthetett belőle. A feladatok összeállításakor igyekeztünk figyelembe venni azt, hogy az iskolákban milyen megmunkálógépek vannak/lehetnek. És azoknak megfelelően végül a 3-tengelyes marási és a hajtott szerszámos esztergálási feladatok mellett döntöttünk. Sok pontot lehetett szerezni az EDGECAM-en kívüli tudással is, hiszen a tűrések értelmezésétől a technológiai számításokig próbáltunk más tantárgyak anyagát is belecsempészni a feladatokba. Az EDGECAM “tudást” illetően pedig kevertük a testalapú és a drótváz alapú programozási feladatokat, a korábban említett gyártási és technológiai adatok figyelembevételével.

Forrás: Enterpries Group

A tanárokkal való beszélgetések során a SOLID EDGEhez hasonlóan vélekedtek az EDGECAM-es versennyel és azok feladataival kapcsolatban. Az egyik tanár sajnálatát fejezte ki, hogy miért nem lehet az OSZTV-hez hasonlóan mentességet szerezni némelyik tantárgyból azoknak, akik a döntőben valamilyen helyezést érnek el, ugyanis a színvonal már megvan (ha meg nem haladta). Nos ezügyben ki tudja mit hozhat a jövő, meglátjuk.

Amíg a diákok a versenyfeladatokat oldották meg, addig a jelenlévő felkészítő tanárokkal együtt ellátogattunk a Puskás Arénába, ahol egy vezetett stadiontúrán vehettünk részt.

Forrás: Enterpries Group

A versenyfeladatok kiértékelése után az alábbi rangsor alakult ki.

NYERTESEK
SOLID EDGE (CAD) KATEGÓRIA
  1. helyezett: Konc Roland / Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont – Magyarkanizsa (felkészítő tanár: Tóth Béla)
  2. helyezett: Szabó Bence Attila / ESZI Energetikai Technikum és Kollégium (felkészítő tanár: Barkovics Lajos)
  3. helyezett: Erdélyi Szonya / Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont – Magyarkanizsa (felkészítő tanár: Tóth Béla)

Különdíj: Gémes István / Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum (felkészítő tanár: Ábrahám Károly és Dékány Péter)

EDGECAM (CAM) KATEGÓRIA
  1. helyezett: Csőre Balázs / Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium (felkészítő tanár: Tihanyi György)
  2. helyezett: Horváth László / Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium – (felkészítő tanár: Tihanyi György)
  3. helyezett: Kerecsényi Ákos / Vas Megyei Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Technikuma (felkészítő tanár: Koszár Zsolt)

Természetesen az eredményhirdetés végeztével minden résztvevő kisebb-nagyobb ajándékokkal teli csomagot kapott az emléklappal együtt. Ezeket az ajándékokat, valamint a helyezettek értékes díjait ezúton köszönjük a versenyt támogató vállalatoknak!

Forrás: Enterpries Group

Enterpries Group

- Hirdetés -

NEW technology