Borból akkumulátor – ami ráadásul nagyobb hatótávot és teljesítményt ígér
Egy ausztrál kutatócsoport áttörése meglepő nyersanyagforrást használ: olyan ételsavak segítségével építenek akkumulátort, amelyek a borban is megtalálhatók. Az Új-Dél-Walesi Egyetem tudósainak innovációja konkrétan egy akkumulátorkomponens – amihez alapjáraton drága és fenntarthatatlan anyagok kellenek. Ezek helyett alkalmaznak élelmiszerekből származó savakat, például borkősavat és almasavat. Ezeket általában hulladékként kezelik, de most új életet kaphatnak – fenntarthatóbb és hatékonyabb akkumulátorok fejlesztésében.
A lítiumion-akkumulátorok jelenleg uralják az energiaipart, és számos eszközben, például okostelefonokban és elektromos autókban használják őket. Régóta ismert probléma ugyanakkor, hogy az előállításuk komoly környezeti terhelést jelent, főként a grafitbányászat és -feldolgozás miatt, ami jelentős energiaigénnyel és kemikáliák felhasználásával jár. Az ausztrál kutatócsoport vezetője, Neeraj Sharma professzor viszont rámutatott, hogy a hagyományos grafitfeldolgozás során az anyag mintegy 60 százaléka elvész, és rendkívül környezetszennyező folyamatok szükségesek ahhoz, hogy elérjék a kívánt tisztasági szintet.
A legszennyezőbb akkumulátor-összetevők egyikét váltják az élelmiszersavak
Az új technológia a grafitot élelmiszersavakból származó vegyületekkel helyettesíti, ami fenntarthatóbb alternatívát kínál. A kutatók által épített prototípus akkumulátor, ami hasonló méretű, mint a mobiltelefonokban található cellák, több energiát képes tárolni, mint a hagyományos grafitalapú változatok. Ez azt jelenti, hogy a jövőben kevesebbszer kell majd tölteni az eszközöket, és hosszabb üzemidőt is biztosíthatnak.
Sharma hangsúlyozta: az anyagok működésének alapos megértése lehetővé teszi, hogy hatékonyabb és környezetbarátabb akkumulátorokat fejlesszenek. A csapat jelenleg azon dolgozik, hogy a kisméretű prototípusokat nagyobb, ipari alkalmazásokhoz szükséges verziókra bővítse, miközben tesztelik az akkumulátorok hosszú távú használhatóságát és különböző hőmérsékleteken való stabilitását.
Ez az áttörés nemcsak a lítiumion-akkumulátorok fenntarthatóságát és hatékonyságát növelheti, hanem olcsóbbá is teheti azokat. A kutatók a megoldásuk nátriumion- akkumulátorokban történő alkalmazásának lehetőségét is vizsgálják, ami egy másik ígéretes alternatíva a lítiumion-technológia mellett. Sharma professzor kiemelte, hogy különböző alkalmazásokhoz különböző akkumulátortechnológiákra van szükség, és fontos, hogy ezek a technológiák egyre fenntarthatóbbá váljanak.
Az új technológia jelentős lépést jelent az akkumulátorok fejlesztésében, amely lehetővé teszi, hogy élelmiszer-hulladékokat hasznosítsanak az energiatárolás javítása érdekében, hozzájárulva ezzel egy fenntarthatóbb jövőhöz.
Gábor János, NEW technology