Barion Pixel

Egy hét alatt 7 milliárd euró értékben jelentettek be új akkumulátorgyárakat

Erősen indult a május Európában az e-mobilitás szegmensében, hiszen három országban három hatalmas akkumulátorgyár építését jelentették be világcégek. Egy újabb projekt ismét hazánkban landol.

Nem a kínai járműakkumulátor-beszállító EVE Battery és Magyarország együttműködése az egyetlen gigaprojekt, amit egy héten belül jelentettek be kontinensszerte, hiszen két másik hatalmas üzem is épül – az egyik a tajvani ProLogium szilárdtest-akkumulátorgyára lesz a franciaországi Dunkerque-ben (ahol a Verkor is beruház), míg a másik a svéd NorthVolt startup, ami Németországban húz fel új létesítményt.

Az eeNews tájékoztatása szerint a három tervezett gyár összesen több mint hétmilliárd eurós (kb. 2576 milliárd forintos) beruházást jelent a kontinensen, és ebből a hazánkba kerülő képviseli a legkisebb tételt. Az EVE egymilliárd eurót fog költeni egy debreceni gigaüzemre, ami várhatóan a közeli BMW-gyár beszállítója lesz.

- Hirdetés -

A ProLogium franciaországi gyára a cég első Tajvanon kívüli üzeme lesz, így a vállalat globalizációs szakaszba lép. A francia kormány és „az európai akkumulátor-értéklánc partnerei” összesen 5,2 milliárd eurós beruházással hoznak létre egy 48 GWh kapacitású gigagyárat, miután a ProLogium technológiai megállapodást kötött a Mercedes-Benzzel. A projekt 2030-ig várhatóan háromezer közvetlen és 12 ezer közvetett munkahelyet teremt a helyi közösség számára.

A NorthVoltnak a Volkswagennel már vannak szerződései akkumulátorgyárak építésére, és az új üzem az észak-németországi Heidében épül, a német kormány mintegy 600 millió eurós támogatását élvezve.  „Az európai ‘átmeneti válság- és keretrendszer’ egyszerűsíti a környezetbarát projektek támogatását, hogy versenyre kelhessen az amerikai inflációcsökkentő törvény által nyújtott támogatással. Ez nagyobb szabadságot biztosított Németország számára az akkumulátorgyár támogatásában” – nyilatkozta a NorthVolt.

Hamarosan újabb nagy akkumulátorgyár-beruházások híre érkezhet, hiszen a szegmensben köztudott, hogy a Nissan szintén két európai akkumulátor-gigagyár helyszíneit keresi (valamint megpróbálja megszerezni az Egyesült Királyság kormányának jóváhagyását is (a sunderlandi üzemének bővítéséhez), és még ott a Panasonic, ami egyelőre adós a 2020-ban bejelentett európai gyára konkrét helyszínének megnevezésével.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology