Kezdőlap Ipari elektronika Európa legnagyobb úszó naperőműve

Európa legnagyobb úszó naperőműve

Forrás: alternativenergia.hu

A Piolenc közelében lévő úszó naperőművet, az O’Mega 1 nevű projekt keretében hitelek és közösségi finanszírozás segítségével valósították meg.

Az építési munkák tavaly szeptemberben kezdődtek. A szakemberek több mint 17 hektáron szereltek fel több mint 46 000 napelemet, amelyek körülbelül 4700 háztartás ellátásához szükséges áramot termelnek. Az O’Mega 1 mögött a Franciaország vezető megújuló energiaellátója, az Akuo Energy áll. A program finanszírozására a társaság nem csupán bankhiteleket vett fel, hanem a közösségi finanszírozást is segítségül hívta.

A társaság szóvivője szerint, a vízre való építés azért volt logikus döntés, hiszen, ha a napelemeket a szárazföldön helyezték volna el, akkor az konfliktust gerjesztett volna a földterület energetikai és mezőgazdasági használata mellett érvelők között. Amennyiben állóvízre telepítenek egy ilyen létesítményt, akkor sokkal kevesebb konfliktusforrással kell számolni. A tavak esetében ráadásul a napelemek kínálta árnyékolás miatt pozitív hatások érik a flórát és a faunát. A technikának ugyanakkor különleges követelményeknek kellett megfelelnie. Mindenekelőtt különösen jól kellett a rendszereket szigetelni, hogy a kábelek akár 20 éven át is működőképesek maradjanak. Olyan vezetékeket alkalmaztak, mint amelyek a vízre telepített offshore szélerőműveket és a szárazföldet kötik össze.
A kihelyezett napelemeket kettős üvegréteggel látták el, hogy az időjárási hatásoknak különösen ellenálljanak. A 17 megawattos naperőmű a legnagyobb a kategóriájában.

alternativenergia.hu