Barion Pixel

Ez az elektromos szivacs képes a szén-dioxid kivonására a levegőből

Brit kutatók egyedi megoldást fejlesztettek ki a szén-dioxid kivonására a légkörből. Mivel a jelenleg ismert módszerek drágák, sok energiát igényelnek és nem feltétlenül környezetbarát megoldások, óriási jelentősége lehet ennek, a Cambridge-i Egyetemen született, olcsó, energiatakarékos és megújuló forrásból működtethető anyagnak.

A kutatók egy olyan szivacsszerű anyagot hoztak létre, ami képes a szén-dioxid elnyelésére, közvetlenül a levegőből. A fejlesztés lényege, hogy aktivált szenet töltenek fel hidroxidionokkal, amelyek aztán megkötik a szén-dioxidot.

„Az első és legsürgősebb dolog, amit tennünk kell, az a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése világszerte, de az üvegházhatású gázok eltávolítása is szükségesnek tűnik a nettó nulla kibocsátás eléréséhez és az éghajlatváltozás legrosszabb hatásainak korlátozásához. Reálisan nézve mindent meg kell tennünk, amit csak tudunk” – magyarázta Dr. Alexander Forse, a Yusuf Hamied Kémiai Tanszék vezető kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A „közvetlen levegő-befogó” technológiák porózus anyagokat használnak a szén-dioxid eltávolítására, ám ezek drágák, és magas hőmérsékletet, ezért sok földgázt igényelnek. A cambridge-i kutatók újítása ezekkel szemben olcsó, ráadásul alacsony hőfokon (90-100°C, a hagyományos 900°C-kal szemben), megújuló energiával is működtethető.

Így működik a szén-dioxid-elnyelő szivacs

- Hirdetés -

Az aktivált szénszövet feltöltése az akkumulátorokéhoz hasonló folyamattal történik. A szénszövet „elektródaként” működik, megtelepszenek benne a hidroxidionok és magukhoz vonzzák a szén-dioxidot, ami a megkötés után enyhe melegítéssel kinyerhető. Ez utóbbi részfolyamat, lévén a megszokottnál jóval alacsonyabb hőmérsékleten történik, megújuló forrásból, akár napenergiával is megoldható.

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy növeljék az anyaggal megköthető szén-dioxid mennyiségét, különösen párás körülmények között. A technológia szerintük meglehetősen ígéretes, hiszen egyszerűen és energiatakarékosan kivitelezhető, ráadásul számos területen alkalmazható. A kutatás üzleti hasznosításának terveit már el is kezdték kidolgozni.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology