Barion Pixel

Ezerdolláros mobil Alexa az Amazontól

A globális webáruház-szörnyeteg évek óta ígért projekt végére tett pontot, amikor nemrég bemutatta az Astro nevű robotot, ami egy kerekeken guruló, kamerákkal, kijelzővel és igen: pohártartókkal szerelt otthoni asszisztens.

De vajon mire jó?

A kritikus kérdésre még a megjelent promóciós videóból sem kapott választ az IEEE Spectrum veterán szakújságírója. Evan Ackerman azt kifogásolja, hogy a használhatóság nem igazán meggyőző, pedig ezt még az előtt kellett volna kitalálni, hogy leülnek a tervezőasztalhoz. Egyelőre négy (?) funkció rajzolódik ki:

- Hirdetés -

  • hozza Alexa előnyeit: információkat szolgáltat, kezeli a szórakoztató és smart home alkalmazásokat,
  • távoli bepillantást tesz lehetővé: önvezető módon járja be a házat, amiről élő képet közvetít a mobilunkra, vagy riasztást küld, ha idegen eseményt észlel,
  • kommunikál az Amazon más termékeivel, például a Ring Protect Pro szolgáltatással, ami autonóm biztonsági őrré varázsolja Astrót: járőrözik, és „kivizsgálja” a váratlan eseményeket,
  • szemmel tartja otthon maradt szeretteinket, például a gyerekeket vagy fekvőbeteg, idős rokonainkat.

Mindez inkább két funkció, hiszen a további kettő ugyanaz, csak más szavakkal, bár ezt nem igazán lehet az Amazon szemére vetni, hiszen egy promóciós videónak nem a specifikációk pufogtatásáról, hanem a termék használhatóságáról kell szólnia. És itt érkeztünk el a legégetőbb problémához: valóban az Astro a legjobb megoldás, vagy csak arra jó, hogy villantsunk a vendégek előtt, aztán szégyenlősen lekapcsoljuk, miután mindenki elment, mert őrületbe kergeti a gyereket és a törpetacskót?

Ha olyan feladatokra fogunk be robotot, amelyeket robotika nélkül is el lehet látni, akkor nem elég, hogy az eszköz „hasznos”: egyedülállóan hasznosnak kell lennie, különben csak túlbonyolított és túl drága megoldást választottunk. E szempontból nem látszik, hogy a vásárló mit nyer az Astróval, hiszen pár ezer forintos kamerák is képesek élő képet mutatni az otthununkról, vagy ha már a biztonságnál tartunk: maga az Amazon az Astro legnagyobb konkurenciája a Ring rendszerrel, amelynek termékei között mozgásérzékelő, kamerahálózat, őrdrón is van. Más kérdés, hogy utóbbit egy közepesen fitt macska is gond nélkül lekapja a levegőből – nemhogy a gyerek a karácsonyra kapott Nerf-készlettel.

A szeretteink távoli szemmel tartása érdekes lehet, hiszen nincs annál rosszabb, mint amikor a súlyos beteg nagymama egyszer csak nem veszi fel a telefont, és egy szomszédot sem tudunk átküldeni, hogy nézzen rá. Komoly baj viszont az, hogy az emberek általában nem bíznak azokban az eszközökben, amelyekkel házon kívülről lehet bepillantani a privát tereikbe. Az Amazon becsületére legyen mondva: erre szimpatikus megoldást találtak azzal, hogy beállíthatunk tiltott zónákat, vagy külön-külön is lekapcsolhatjuk a hang- és videórögzítést, esetleg egy az egyben a mozgást. Ezzel viszont épp azt öljük ki az Astróból, amiben a legjobb.

Összegezve: biztos kell nekünk egy ezerdolláros robot, ami behozza a sört a konyhából, vagy nem sajnáljuk két percre otthagyni a meccset, hogy magunk tegyük meg?

Ne legyünk ugyanakkor teljesen szkeptikusak, és álljon itt néhány dolog, ami elismerést érdemel: rendkívül kifinomult az otthoni környezetben történő térképezés és navigáció, illetve elég fürgének tűnik ahhoz, hogy tartsa a lépést az emberrel, akit követnie kell. Jó ötlet a periszkópos kamera, és átgondoltnak tűnik az ember-robot interakció is. Mindemellett elég borsosnak tűnik a nyitónapra meghirdetett ezer, minden további megrendelés esetén 1500 dolláros vételár, ami – a korlátozott funkcionalitás ismeretében – nehezen értékesíthetővé teszi. Az Amazon ugyanakkor – a hasonló termékekkel kísérletező kisebb cégekkel ellentétben – aligha csődöl be egyetlen robot kereskedelmi kudarcától, így ha bukás is lesz, legfeljebb tanulnak belőle, hogy legközelebb mit kell másképp csinálni. Mert ne legyenek kétségeink: lesz legközelebb.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology