Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gyors, hatékony, válságálló megoldás az FMCG iparágban

Az iparban egyre több figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, a gyártók ökológiai lábnyomának a csökkentésére. A környezettudatosabb termelést a gyártóknak úgy kell megvalósítania, hogy változatlanul gyorsan és nagy mennyiségben tudják folytatni a termelést, miközben nyitniuk kell az egyediséget célzó vásárlói igények felé is. Az FMCG iparágban rendkívüli sebességre van szükség ahhoz, hogy a cégek ne maradjanak le és időben kiszolgálhassák megrendelőiket. Volosinovszki Sándor, a Bosch Rexroth Kft. kereskedelmi vezetője mutatta be az FMCG terület még rejtett, de kiaknázható lehetőségeit.

Egyedi műszaki megoldások

A multinacionális háttérrel rendelkező vállalatok számára nem kérdés, hogy az FMCG piacon magas fokú automatizáltság szükséges – állapítja meg Volosinovszki Sándor. Ha ezen a területen – ahol nagy sebességgel kell nagy mennyiségű terméket csomagolni – a gyártósoron váratlan leállás történik, a cégek óriási bevételkiseséssel számolhatnak.  Ezért a vállalatok nem bízzák a véletlenre a rendszerüket, s ebben van nagy szerepe a Rexroth automatizálási rendszereinek. A különféle ipar 4.0-s automatizálási megoldások nemcsak az igények gyors és pontos kiszolgálását teszik lehetővé, de gépekből kinyerhető adatok segítségével előre jelzik a karbantartások idejét, így lehetővé válik a ezeknek az előre tervezése is.

- Hirdetés -

Azt, hogy az FMCG területén érdekelt hazai vállalatok milyen irányban mozdultak el az utóbbi időben és merre kell fejlődniük, a cukorgyárak, húsipari és tejipari cégek változásain lehet leginkább lemérni. Úgy látjuk, jelenleg a gépek közötti transzferterületre való telepítés és a sorvégi raklapozás rendszerbe integrálása a fő cél. Ezek megvalósításával a gépektől egészen a kiszállítási pontig automatizálttá válik az egész folyamat. A magyar vállalatoknál ezeken a területeken van szükség fejlesztésre, annak érdekében, hogy nagyobb mennyiséget nagyobb stabilitással tudjanak előállítani. Ez az egyik fő feltétele a nemzetközi piacra való kilépésnek is. Tapasztalatom szerint a raktározási és anyagmozgatási területen ma már olyan automatizálási megoldásokat vezetnek be, amelyekkel jelentős mértékben növekedhet a produktivitás – fejti ki Volosinovszki Sándor.

Hol és hogyan lehetne még fejlődni? Az egyedi, jól megkonstruált műszaki megoldások területén! Amennyiben a hazai gyártók gépei ilyen, saját szükségleteikre kifejlesztett, egyedi műszaki megoldásokkal lesznek felszerelve, még nagyobb teljesítménnyel tudják majd kiszolgálni a felhasználók igényeit.  A megoldásokért sem kell messzire menni. A hazai speciális gépépítő vállalkozások képesek ezeket az igényeket kiszolgálni és a feladatokat megvalósítani.

Az ipar 4.0 előnyei az FMCG iparágban

A gépeket összekapcsolva és hálózatra kötve rengeteg adat gyűjthető, amik aztán azonnal hozzáférhetők és felhasználhatók a hatékonyság és termelékenység növelése céljából – magyarázza Volosinovszki Sándor az ipar 4.0 előnyeit az FMCG iparágban. A rendszerek vezérléseinek képesnek kell lenniük a nagy mennyiségű, gyors adatcserére, és arra, hogy a gyártást valós időben, rövid idő alatt módosítani lehessen. Ezeket olyan teljes körű automatizálási rendszerrel lehet megvalósítani, mint amilyen a Rexroth által fejlesztett ctrlX AUTOMATION vezérlés. Ez egy nyílt rendszer webalapú fejlesztői környezettel, mellyel a gyárban egy átfogó IoT környezetet hozhatunk létre. Ezeket a komponenseket mi hozzá tudjuk adni a rendszerekhez, így a magyar vállalatok is könnyedén bekapcsolódhatnak az ipar 4.0 világába. Megoldásainkkal a termékváltozatosságot és a rugalmasságot tudjuk biztosítani. Az ipar 4.0 válságállóvá teszi a vállalatokat, mert így könnyebben tudnak alkalmazkodni a gyors változásokhoz. 

Nagy mennyiségű termék a pályarendszeren

Az egyedi műszaki megoldások területén a Bosch Rexroth Kft. is komoly tapasztalatot szerzett az utóbbi évtizedekben – mondja Volosinovszki Sándor. Nagy mennyiségű termékek pályarendszeren történő szállítására dolgozunk ki speciális lehetőségeket. Ez azt jelenti, hogy vízszintes és függőleges irányú elhelyezésben gondolkodunk, különböző elágazásokkal. Így valósítjuk meg a helytakarékosságot. A pályákat érdemes tehát nem a földön elhelyezni, mert így értékes területeket veszíthetünk, s további gépek beépítésére nem marad elegendő hely. Általában olyan pályarendszereket készítünk, amely közvetlenül a csarnok mennyezete alatt fut. Ehhez nagy teljesítményű és páternoszter jellegű lifteket is használunk.

A pályarendszert egy vasúti terelőpályához hasonlítanám. Megfelelő elágazások és útvonalak segítségével a kisebb egységcsomagokat eljuttatjuk a sorok végére. Pályarendszereinkkel maximális helykihasználásra törekszünk, így még több gép üzemeltethető egyszerre. A folyamat végén álló raklapozó megoldásainkkal a dobozokból egységrakomány képződik. Ez csomagolva, fóliázva kerül majd a kamionra. Műszaki megoldásaink között szerepel a kollaboratív robotunk is, ami a pályán rakodási munkát végez.

A Bosch Rexroth az FMCG területén is komplex megoldásokat nyújt: vezérléstechnikai rendszerünkkel számoljuk, hány doboz ment át a gépsorokon. A gépekről érkező hibaüzeneteket összegyűjtjük, majd megjelenítjük a felhasználóknak hol voltak leállások és olyan gépi üzemhibák, amiket ha gyorsan el tudnak hárítani, akkor a sor újra teljes kapacitással működhet. A rendszer felügyeletébe a Rexroth mint IT szolgáltató kapcsolódik be: egy áttekintő, dashboard felületet teszünk hozzá igény szerint. Mérjük a selejtes termékek számát, az átfolyt energiát, és azt is, hogy mennyi volt a hasznos, bekapcsolt idő.

VarioFlow plus előnyei

A VarioFlow plus egy olyan, régóta fejlesztett lánctagos pályarendszer, amely mostoha körülmények közt – szélsőségesen hidegben, nedves környezetben – is kiválóan teljesíti az elvárásokat. Nagy sebességgel szállíthatók rajta a termékek: a pályaszakasz-sebesség 60 méter/perc, azaz másodpercenként tesz meg egy métert. A motor teljesítménye határozza meg, hogy mekkora mennyiséget képes szállítani a pályarendszer. A kialakítása is kedvező, ugyanis viszonylag azonos elemekből épül fel, ezáltal a költségeket is optimalizálni tudtuk. A pályát kis vagy nagy rádiuszú ívekkel is el tudjuk látni, ami elősegíti az egyszerű konfigurálást. Alumínium és rozsdamentes profilok felhasználásával történik a kialakítás, amik megkönnyítik a tisztítást.  Ez utóbbi nálunk szintén kiemelten fontos szempont.

Évtizedes tapasztalat

FMCG területen az első nagyobb projektünket 13 éve, 2008-ban készítettük el. Akkor 24 csomagolást végző alapgépet kötöttünk össze pályarendszerrel, és az egyik csarnokból juttattuk el a becsomagolt élelmiszert a másikba. Itt aztán 17 csomagoló berendezésre tereltük a terméket. A pályán és az alapgépeken végighaladó terméket a végső csomagoláson fóliázták, feliratozták, és különböző egységrakományokat képeztek belőlük. Innen több országba, különféle megrendelőkhöz ment az áru. Ezt az összetett rendszert, benne a villamos vezérléssel, felügyeleti rendszerrel, az utolsó csavarig mi szállítottuk. A későbbiekben állítottunk össze jégkrémcsomagoló berendezéseket, szemüveglencséket gyártó rendszert, dolgoztunk egészségügyi termékek területén is. Az élelmiszeripartól a vegyiparig szinte minden szektor számára gyártottunk már rendszert – összegzi széleskörű tapasztalatukat Volosinovszki Sándor.

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology