Barion Pixel

Háromrétegű mesterséges emberi bőrt alkottak

Krónikus sebek szinte tökéletes gyógyítására és eltüntetésére lehet alkalmas az első olyan mesterséges bőr, ami a természetes rétegekből hármat is pótolni képes: a hypodermiszt (bőralját), a dermiszt (irhát) és az epidermiszt (felhámot). A The Engineer beszámolója szerint a Birminghami és a Huddersfieldi Egyetem kutatói fejlesztették ki azt a bionyomtatási eljárást, amivel mindhármat tartalmazó, egyedi mesterséges bőrt lehet készíteni.

Mivel a felhám gyorsabban gyógyul a bőraljánál, a sebek igen gyakran összeomlanak – nehezen eltüntethető hegeket és érzéketlen felületeket okozva. A mesterséges bőr alternatívájával sokan próbálkoztak (sőt, az emberi hám tulajdonságait így és így is megpróbálták reprodukálni), viszont az angolok a háromféle réteg háromféle növekedési sebességének problémáját ugyancsak megoldották.

Eléggé nehéz elérni, hogy mindegyik réteg megfeleljen az adott bőrtípus tulajdonságainak, ezért az ún. felfüggesztett rétegadalék-gyártás (SLAM) technológiájával létrehoztak egy gélszerű hordozóanyagot, amibe belefecskendezték a nyomtatott rétegek részecskéit. Az alkotóelemek lerakódását követően a gélt lemosták, így a végén egy kész, réteges bőrmintát kaptak.

- Hirdetés -

A tesztelést egy sertés szövetein hajtották végre: a nyomtatott anyaggal egy felületi vágást töltöttek ki, és várták, mi történik. A gyógyulás két héten belül elindult, és a mesterséges anyag különösebb gond nélkül elkezdett a természetes közegbe tagozódni. A kutatás résztvevői szerint sok modellezés vár még rájuk, mire elkezdhetnek kísérletezni – akár emberek mély, krónikus sebeivel, viszont az első eredmények nagyon biztatóak.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology