Barion Pixel

Hulladék-újrahasznosítás blokklánc technológia segítségével

Egy újrahasznosítással foglalkozó startup kicsi, ám hatékony moduláris felépítésű reaktorokból álló hálózatot építene ki, amelyet digitális platformmal támogatnak annak érdekében, hogy ellenőrizzék a hulladékok eredetét. A különböző szervezetek és kormányok a világ minden pontján törekednek a körforgásos gazdálkodás megteremtésére és a szemét mennyiségének csökkentésére, éppen ezért fontos az újrahasznosítási technológia fejlesztése. A kifejezés olyan kémiai folyamatot foglal magába, melynek során például az eldobott műanyag felhasználásával újabb készíthető – írja cikkében a Springwise.

A születőfélben járó fejlett újrahasznosítási folyamat két nagy kihívással néz szembe. Egyrészt a gyakorlati kihívással, mely szerint a leghatékonyabb technológiákat és eljárásokat találják meg a szakemberek. Másrészt viszont a tapasztalatok szerint nagy a csalás kockázata, hiszen a folyamat végterméke rendkívül hasonlíthat az úgymond szűz termékekre. Ezért fontos, hogy az anyagok származását megbízható módon követhessük.

A Greenback startup célja, hogy mindkét kihívásra megtalálja a megoldást. A vegyi újrahasznosító reaktorok decentralizált hálózatán keresztül tennének lépéseket, amelyekhez blokklánc technológián alapuló digitális ellenőrző platformok csatlakoznak.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A vállalat a hulladékok összegyűjtését, szállítását, kezelését és a gyártókhoz való visszajuttatását is vállalja. A reaktorok mikrohullám használatával melegítik fel a műanyagot, és pirolízisolajjá alakítják, amely kémiailag megegyezik a műanyag előállításához alkalmazott fosszilis olajjal. Az eljárás végterméke olyan olaj, amelyet a vállalatoknak értékesíthetnek, hogy új műanyag csomagolássá alakíthassák azokat.

A Greenback Circularity Platformja a mesterséges intelligencia, a blokklánc és a dolgok internete (IoT) technológia kombinációját használja az újrahasznosított anyagok eredetének vizsgálatára. A tanúsítványokat a platformhoz kapcsolódó IoT eszközökön keresztül gyűjtik össze a hulladékgyűjtés helyszínén. A blokklánc technológia pedig szavatolja, hogy az adatokat nem hamisítják meg.

- Hirdetés -

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology