Barion Pixel

Húsz év, és eljön a 3D nyomtatott szervek ideje

Egyre bonyolultabb 3D nyomtatott szervekkel és szövetekkel rukkolnak elő az erre specializálódott biotechnológiai cégek, mint a Vital3D. Ezzel egy időben olyan eredményeket produkálnak, amelyek belátható távlatokba helyezik a 3D nyomtatott szerveket mint jövőnk természetes alkotóelemeit – írja a roboticsandautomationnews portál.

Az elmúlt években a 3D nyomtatás a szervátültetés területén is megjelent. Az orvosok már használnak 3D-nyomtatott bőrt égési sérülések kezelésére és sebészeti beavatkozásra, mi több, idén először alkalmaztak sikeresen 3D-nyomtatott porcot fülrekonstrukcióra. A szervátültetések iránti növekvő kereslet és a szervdonorok világszerte tapasztalható létszámcsökkenésének közepette a kutatók azon dolgoznak, hogy akár máj, szív és vese is előállítható legyen a speciális nyomtatási technológiával.

A közelmúltban számos figyelemre méltó siker született a kutatási célú 3D-nyomtatott szövetek előállítása terén. A kutatók például olyan kisméretű vesemodelleket állítottak elő, amelyek az emberi vesék összetett szerkezetét reprodukálják, egy laboratórium pedig 3D-nyomtatott szívszövetet fejlesztett ki, amelyet sikeresen átültettek állatokba.

- Hirdetés -

Vidmantas Šakalys, a 3D bioprinting megoldásokra szakosodott Vital3D biotechnológiai vállalat vezérigazgatója szerint a kutatási célú szövetek nyomtatásától a 3D nyomtatott szervek betegekbe történő beültetéséig még hosszú út vezet, és további sajátos technológiai megoldások kifejlesztését feltételezi.  „A szervek bonyolult szerkezeti reprodukciója érdekében a bioprintereknek rendkívül precíznek kell lenniük. Ugyanakkor gyorsan is kell tudniuk dolgozni, tekintve, hogy élő sejteket használnak nyersanyagként.”

A folyamat összetettsége miatt a terület szakértői nehezen bocsátkoznak becslésekbe arra vonatkozóan, hogy a 3D-nyomtatott szervek mikor válnak életképes megoldássá a donorszervek hiányára. Šakalys úgy véli: „Van okunk optimistának lenni! Várakozásaink szerint az első bioprintelt szervátültetésekre a következő 15-20 évben sor kerülhet”.

Vörös István, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology