Barion Pixel

Idén jön a húsmentes hús és a Web 3.0

2022-ben olyan technológiák költözhetnek be a hétköznapokba, mint a növényi alapú húskészítmények, a kriptovaluták és az NFT-k. Mindeközben sosem látott mélységbe süllyedt az adatbiztonság, ami a nagy technológiai cégek megregulázását vetíti előre – véli az AFP elemzését szemléző Industry Week.

A húsmentes hús kifejlesztését – a mérhetetlen mennyiségben tenyésztett szarvasmarhák miatt – főleg az USA erőlteti. Itt a Beyond Meat és az Impossible Food a növényi alapú húskészítmények két legismertebb innovátora, ugyanis egyre közelebb jutnak a marha- és sertéshús textúrájához, ízéhez. A termékeik őrült tempóban fejlődnek, miközben egyre olcsóbbak. A Beyond hamburgerét magyar webáruházakban is megtaláltuk: kb. 7-8 ezer forintba kerül kilója, ami kiskereskedelmi szinten egy jobb téliszalámi egységára, míg az Impossible szintén a húspogácsa nagykereskedelmi árát csökkentette 6,80 dollárra (kb. 2200 forint).

Az árfolyamok esése azért is üdvös, mert a lakosság nagyobb kedvvel próbálja ki a növényi alapú újdonságot, amelynek „valódi” változata az ember okozta károsanyag-kibocsátás 14,5 százalékáért felel – osztotta meg nemrég az ENSZ. Nemcsak a világszövetség figyeli bizakodva a húsmentes húsok piacát, hanem a Research and Markets is: az elemzőcég arra számít, hogy a 2020-as 13,5 milliárd dollárról 35 milliárd környékére lő ki a forgalmuk, 2027-ig.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Nagy változások állnak küszöbön az online térben is: jön az internet harmadik forradalma, amit a honlapok, blogok, keresők és webáruházak (Web 1.0), majd a közösségi média és a felhasználói tartalomelőállítás (Web 2.0) térhódítása után alighanem a kriptovaluták és az NFT-k hoznak el (Web 3.0). És még véletlenül sem a Facebook egyelőre elég ködös metaverzuma! A projektet sokan tartják médiahacknek, amivel a kritikákat leplezné a tulajdonosi kör. Ezt nehéz is vitatni, hiszen a névváltoztatás (Meta) elsős anyag lenne a vállalati stratégiák kézikönyvben, ha lenne ilyen: „Csak akkor cserélsz nevet és logót, ha baj van.”

A Facebook – minden visszataszító társadalmi hatása ellenére – nem valószínű, hogy zsugorodni fog, de 2022-ben nem ők lesznek a megújulás mérvadói, hanem a blockchain rendszerek. A technológia számítógépes hálózatok millióit fűzheti össze, és ennek gazdasági jelentőségét jól mutatja a Bitcoin vagy az NFT-piac tavalyi robbanása.

- Hirdetés -

A vadonatúj technológiákkal együtt ugyanakkor elszállt a kiberbűnözés: az adatbiztonsággal foglalkozó SonicWall úgy becsülte, hogy tavaly 495 millió zsaroló szándékú támadást hajtottak végre a neten. Emiatt lett 2021 minden idők legfertőzöttebb és az elhárításra fordított összegek szempontjából legköltségesebb éve.

A szabályozások küszöbön állnak, pedig a cammogó bürokrácia még mindig két vállon fekszik a techóriások súlya alatt. Optimizmusra ad viszont okot a Facebook ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány, vagy az Apple és a Fortnite-ot gyártó Epic Games ellen illegális monopólium miatt indított eljárás.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology