Kezdőlap Ipari környezetvédelem Így késleltethető a természeti erőforrások korai felélése

Így késleltethető a természeti erőforrások korai felélése

Idén augusztus 1-jére esik a Globális Túlfogyasztás Napja (más néven Ökológiai Túllövés Napja), amely az 1970-es évek óta minden évben egyre hamarabb jön el. Az időpont a Global Footprint Network (GFN) nemzetközi kutatószervezet ökológiailábnyom-számításának segítségével kalkulálható ki. A dátum azt jelöli, hogy az emberiség mikorra fogyasztja el globális szinten azt a rendelkezésre álló természetierőforrás-mennyiséget, amelyet a Föld ökoszisztémája egy év alatt meg tud újítani.

2018-ban tehát 212 nap alatt éljük fel az egész éves mennyiséget. Az ökológiai veszteség ellenére úgy tudja fenntartani magát a népesség az év hátralévő öt hónapjában, ha a természeti tőkét, vagyis „megtakarításait” kezdi el fogyasztani. A környezeti túlköltekezés ördögi körré válik: egyre több tőke fogy, miközben a forrásigény is nő. Ennek a tendenciának a megfordítása érdekében fogott össze a Schneider Electric és a GFN, hogy bemutassák, hogyan késleltethetjük az időpontot a meglévő technológiák segítségével.

21 nappal később
A trendek szerint 2050-re 50 százalékkal nő majd az energiafogyasztás, a szén-dioxid-kibocsátást pedig ugyanennyivel lenne szükséges csökkentenünk, ami azt jelenti, hogy a mostaninál háromszor hatékonyabban kell sáfárkodnunk a forrásokkal. Hasonlóan rémisztő adat, hogy 2030-ra 40 százalékos eltérés lesz a víz iránti igény és a rendelkezésre álló készletek között, arról nem is beszélve, hogy az ásványi anyagok, az ércek, a fosszilis tüzelőanyagok és a biomassza felhasználása 30 éven belül megháromszorozódhat.

Napjainkban csak az épületek a világ energiafogyasztásának
33 százalékát teszik ki
, ami a becslések szerint 20 év múlva már 80 százalék lesz. Hasonlóképpen az ipari egységek kapacitásfelhasználása is várhatóan 86 százalékra nő majd 2050-re, míg a villamos hálózat esetében
40 százalékos növekedést prognosztizálnak a szakértők a következő 25 év alatt. A tendenciák ellenére a Schneider Electric elkötelezetten hisz abban, hogy a jelenlegi helyzet visszafordítható. A vállalat számításai szerint az energiahatékony, megújuló energiaforrásokat használó technológiák – mint például a cég saját fejlesztésű, IoT-alapú EcoStruxure platformja –, továbbá a meglévő épületek, ipari létesítmények és adatközpontok modernizálása, valamint a villamosenergia-hálózat megújuló kapacitásokkal való korszerűsítése már önmagában 21 nappal késleltethetné a túlfogyasztás dátumát.

A gyakorlati megvalósítás bemutatása, illetve a fenntartható üzleti működést célzó szemlélet erősítése érdekében a Schneider Electric együttműködik a GFN-nel, melynek célja, hogy megváltoztassa a természeti erőforrásokkal való jelenlegi gazdálkodási módszereket és az éghajlatváltozással kapcsolatos attitűdöt.

„Egy véges erőforrásokkal bíró bolygón élni kreativitást és innovációt igényel az emberiség részéről. A Schneider Electricnél épp ezért fogunk össze ügyfeleinkkel és partnereinkkel annak érdekében, hogy kiaknázzuk a meglévő infrastruktúra modernizálásában rejlő lehetőségeket. Megoldásaink használatával ügyfeleink eddig összesen 100 millió tonnával kevesebb szén-dioxidot termeltek” – mondta Xavier Houot, a Schneider Electric globális környezeti ügyekért felelős alelnöke.

EcoStruxure-rel az energiahatékonyságért
Ez a kihívás központi szerepet játszik a Schneider Electric stratégiájában, amely az EcoStruxure megoldásokra összpontosít, mivel a szén-dioxid-kibocsátás a rendszer minden szintjén csökkenthető. A vállalat által kifejlesztett nyílt, interoperábilis, IoT-kompatibilis platform összegyűjti, elemzi, és jól átlátható módon bocsátja rendelkezésre az energiafelhasználási adatokat, amelyek üzleti célú hasznosításával a szervezetek növelhetik hatékonyságukat és teljesítményüket. Az intelligens, átfogó irányítástechnikai rendszer mindenféle energiafogyasztó területen – így többek között a háztartásokban, az épületekben, az adatközpontokban, a villamos hálózatokban és az ipari létesítményekben – jól használható.

Az EcoStruxure Building csak egy példa a platform működésére. A technológia akár 50 százalékos energiahatékonyságot tesz lehetővé, miközben 30 százalékkal csökkenti az energiaköltségeket. Az EcoStruxure három kulcsfontosságú területet fog össze:

  1. Hálózatba kapcsolt termékek: Az épületekben a csatlakoztatott érzékelők és mérőműszerek javítják a világító, fűtő-hűtő berendezések hatékonyságát, növelik a biztonságot, valamint optimalizálják a térkihasználást.
  2. Felügyeleti szoftverek: A korszerű adatösszesítő, -elemző és -vizualizációs megoldásokkal a felhasználók az energiafogyasztási adatokat az internethez csatlakoztatott eszközökön, a telephelyen vagy távoli vezérléssel is kezelhetik.
  3. Alkalmazások, analitika és szolgáltatások: Az interaktív, grafikus energiafogyasztási jelentések, a hibák felismerése és diagnosztizálása, a teljesítményelemzés, valamint az eszközök felügyelete lehetővé teszik további fejlesztési lehetőségek beazonosítását az energiahatékonyság terén, valamint az átállást a reaktív karbantartásról a megelőző karbantartásra.

 „A Schneider Electric üzleti céljai összhangban állnak az ökológiai túlfogyasztásra való megoldáskereséssel. A vállalat egyéb iparágvezető cégekkel együtt egyre többet tesz a természeti erőforrások kezelésének újfajta megközelítése, azok felhasználásának pontosabb nyomon követése, valamint a hatékonyabb és csökkentett felhasználást célzó termékek és folyamatok kifejlesztése érdekében” – mondta Mathis Wackernagel, a Global Footprint Network vezérigazgatója.

Kapcsolódó források

  • A Schneider Electric digitális webkonferenciája itt tekinthető meg.
  • A Schneider Electric A véges erőforrásokkal való gazdálkodás: stratégiák az erőforrások fenntartható használatára tanulmánya itt tölthető le.
  • Bővebben a Globális Túlfogyasztás Napjáról: overshootday.org
  • Bővebben a 21 napos késleltetés lehetőségeiről: overshootday.org/energy-retrofit