Barion Pixel

Ilyen az intelligens szerszámfal

Az Energotest Kft. az Automotive kiállítás megnyitásának napján mutatta be legújabb szabadalmát, az általuk fejlesztett intelligens szerszámfalat. A NEW technology magazin már az eseményen tanulmányozhatta az eszközt, mélyrehatóan figyelhettük meg a működését. A gyártmány üzemeltetését Szilágyi Gábor, a cég termékmanagementjének tagja és support mérnök mutatta be nekünk.

Ez a friss (a kiállítás nyitásakor mindössze egy napos) szabadalom, az intelligens szerszámfal egy átlagos, tárolásra alkalmas szekrénynek néz ki első ránézésre – kezdi a részletes leírást Gábor. Arra a problémára kerestünk megoldást, hogy egy műhelyben nagy mennyiségű szerszámot használnak a kollégák napi szinten, és ezek rendszerezését próbáltuk megoldani. Praktikus okokból célszerű egy helyen tárolni őket, ezzel elősegítve az átláthatóságot és a felhasználó kényelmét. A műhelyfelszereléseket tehát el kell valahol helyezni, innen származott az ötlet, hogy alkossunk erre a célra egy bútort, amely jól megkülönböztethető a többitől, így ergonomikus komfortot biztosít a dolgozók számára. Ma már nagyon sokféle tárolóeszköz kapható, természetesen van hozzájuk szerszámfal is, ahová a munkatárgyakat fel lehet akasztani. A legtöbb szerszámforgalmazó elkezdett a tárolással is foglalkozni, hiszen a két üzleti lehetőség – a szerszámok eladása és az elhelyezésük biztosítása könnyen összekapcsolható.

Egyszerű kialakítás…

A legpraktikusabb tárolás az, ha a munkaeszközök a falra felakasztva várják a felhasználót, és nem kell keresgélni azokat. A szerszámok rögzítése különböző kampókkal történik, ami egyszerű megoldás, és biztosítja a pozícióban elhelyezést is. Számtalan lehetőség létezik a kellékek felakasztásához, egy egyszerű példán keresztül szemléltetem is. A csavarhúzónak olyan a kialakítása, hogy a markolatán található lyuk segítségével könnyedén elhelyezhetjük ezen a falon.

A kampókat különböző

formációkban illesztjük fel a tároló szekrényre, ezzel biztosítjuk azt, hogy bármilyen szerszámot rájuk lehet tenni. Az anyagfelhasználás is változatos, ugyanis műanyagból, fémből vagy más sok más anyagból is elkészíthető, attól függően, hogy könnyebb vagy nehezebb szerszámokat akarnak tárolni – mindez a felhasználó igényeitől függ.

…És egyszerű felhasználás

A kampóknak köszönhetően tetszőlegesen ki lehet alakítani a szerszámelrendezési helyeket. Mindössze ennyi az alapja az egésznek, ehhez semmilyen különleges képességre nincs szükség. Ezért arra gondoltunk, vigyünk valami értelmet is bele – meséli Gábor nosztalgikusan gondolva a kezdetekre. A szerszámfal mögé szenzorokat raktunk be, melyek segítségével egy külön platformon is láthatjuk, hogy a szerszámok a helyükön vannak. Egy lyukacsos lapon helyezkedik el a rendszer – mutatja Gábor a szerszámtartó falat –, amelybe a kampókat is be lehet illeszteni. A szenzorok elrendezése pedig teljesen tetszőleges, csak a felhasználástól, illetve a szerszámok méretétől függ. De akár minden furat mögé betehetünk egyet-egyet.

Vizuális megjelenítés

Itt, a kiállításon egy egyszerű, közérthető és szemléletes kiállítási megjelenést mutatunk be. Minden szerszámról – amelyeket jelen pillanatban alkalmazunk – készítettünk egy fényképet, így átláthatóvá válik a rendszer – mutatja lelkesen Gábor a platform képi megjelenítését. Az érthetőséget támogatta az üres esetben szürke árnyalatos és a teli esetben színkontúros képi megjelenítés is. Ezen a példán keresztül látszik a legjobban, mit tud az intelligens szerszámfalunk. Ha most leveszem a csavarhúzót, akkor a képernyő üresnek mutatja az eszköz helyét, értelemszerűen pedig, ha visszaakasztom, azonnal látható, hogy a szerszám a helyén van. De nemcsak szerszám, hanem bármilyen tárgy lehet az, amiről információt szeretnénk kapni.

Intelligens megoldások tárházát kínálja

Az elektronikus megoldás lehetővé teszi bármennyi intelligencia felhasználását, amennyire csak szükségünk van. Lehetséges például a felhasználó azonosítása, ha az a fontos kérdés, hogy ki használja éppen az említett csavarhúzót. Mindez immár regisztrálható a platformon keresztül. Zár vagy időbélyeg hozzárendelése is lehetséges, amelynek révén arról kapunk információt, hogy mennyi ideig volt használatban a szerszám. A jelenlét detektálásával pedig megtudhatjuk, visszarakták-e vagy még nem a kérdéses eszközt.

 

A sokrétű felhasználás adja majd a népszerűségét

Ha egy kicsit tovább gondoljuk az egész konstrukciót és elvonatkoztatunk a szerszámoktól, akkor azt mondhatjuk, hogy bármire felhasználhatjuk ezt a szerszámfal rendszert. Akár ékszereket, órákat vagy fegyvereket is tárolhatunk benne, csak a fantázia szab határt az alkalmazási lehetőségeknek – magyarázza Gábor az eszközben rejlő lehetőségeket. Mivel elektronikus rendszerről van szó, ezért RFID-azonosítás is lehetséges, bármilyen hasznos adattal ki lehet egészíteni, ami digitalizálható. Az RFID-s azonosítás esetében nem is lehet „becsapni” a gépet, mert tudni fogja, hogy valóban az adott szerszámot tettük-e vissza, nem valami más került a helyére.

A jövő fejlesztése

A legmagasabb szintű felhasználást a felhő-alapú adatkezelés jelenti, tehát például otthonról is lekérhetjük az információkat. A felhő-alapú alkalmazás adatait tetszőlegesen továbbíthatjuk az Ügyfél meglévő (például ERP) rendszerébe. A konstrukciónkkal a műhelyben akár azt is nyomon követhetjük, hogy egy szerszám kinél található éppen, nem kell keresgélni, és ez is a praktikussága mellett szól. A lehetséges alkalmazások közé sorolnám továbbá repülőgépgyártó és -karbantartó műhelyeket, csarnokokat is, hiszen itt egy-egy elfelejtett, elhagyott szerszám is komoly kockázatot jelenthet mind biztonsági, mind pénzügyi szempontból. Az intelligens szerszámfal egy olyan berendezéssel bővíti a műhelyt, amellyel kényelmesen, egyszerűen és biztonságosan tárolhatók a drágább szerszámaink. A felhasználóbarát kialakításnak és a vizuális megjelenítésnek köszönhetően teljes mértékben átlátható a rendszer. Ezzel az intelligens tárolás területén egy új korszak kezdődik.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology