Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ingyenes webapplikáció számolja ki a költségeket

Fotó: Etteplan

A 3D fémnyomtatás szolgáltatásai általában felhasználóbarátnak mondhatók, és mindig különböző tippekkel segítik a munkát, viszont jellemzően nem automatizáltak a folyamatok. Az alkalmazásokat futtató cégeknek rendre fel kell venniük egy mérnököt, aki a munkanapja jelentős részét költségszámításokkal tölti, elkerülendő, hogy a vállalat túllépje a büdzsét. Ez frusztráló lehet, nemcsak a munkatárs, hanem a cégvezetés és az ügyfél számára is, pedig van rá szoftveres megoldás.

Az Etteplan AMOTool hatékony kalkulátora az additív gyártás költségeinek, és nem kell letölteni, ugyanis böngészőből működik, ráadásul ingyenes. A finn cég eredetileg belső használatra, saját mérnökeinek fejlesztette ki a programot, mert úgy érezte, hogy az LPBF-folyamatok költségszámítása a specifikus szoftver hiányában a fekete mágia határait súrolja. Az AMOTool igen hasznosnak bizonyult, és szerencsére úgy döntöttek, hogy szabadon elérhetővé teszik.

- Hirdetés -

Sokakban felmerülhet, hogy biztosan kockázatmentes-e egy ilyen alkalmazás? Mi lesz, ha rossz kezekbe kerül az IP-cím, és a költségszámításhoz feltöltött CAD-adatokat ellopják? Nos, az AMOToollal dolgozó kollégákat felesleges ilyen kérdésekkel hívogatni, mert egy négyzetmilliméternyi CAD-geometriai adatot sem kell megadniuk a számításhoz. Az Etteplan szoftverét éppen ez a tulajdonság emeli ki a hasonló applikációk sorából: elég megadni a gyártásba küldött munkadarab magasságát és térfogatát ahhoz, hogy rengeteg hasznos költségkalkulációhoz jussunk.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Bármilyen hihetetlennek is tűnik, a módszerben nincs semmi varázslat: a térfogat alapján kiszámítható a gyártáshoz szükséges fémpor mennyisége, míg a magasságból pontosan kiderül, hány rétegre lesz szükség. Ezekből persze további következtetések is levonhatók: a szoftver segítséget nyújt az anyagok optimális elhelyezéséhez és ahhoz is, hogy mikor érdemes több munkadarabot egyszerre, nem pedig egymás után legyártani.

Hajrá: nem zavarjuk többé egymást felesleges kérdésekkel, nem raboljuk a mérnökök idejét újrakalkulálással, és biztosan a büdzsén belül, sőt, az alatt tudunk maradni, hiszen néhány alapadat megadása után áramlanak a tippek az optimalizáláshoz. A regisztráció ingyenes: amotools.com.

Gábor János, NEW technology

Forrás: 3dprinting.com

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology