Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Innováció és vállalatépítés: a Bosch csoport topvezetője tartott előadást a Széchenyi-egyetemen

Dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban volt a vendége a győri Széchenyi István Egyetem Spinoff Extra elnevezésű rendezvényének. A cég Magyarország egyik legnagyobb munkaadója, az intézmény fontos ipari partnere. A topmenedzser saját életútja mellett az innovációról, egy ötlet termékké válásáról és egy vállalkozás sikerre vezetéséről is beszélt.

A Széchenyi István Egyetem Spinoff Klub eseménysorozatának célja, hogy összekösse egymással a gazdaság, a vállalkozás, az innováció iránt érdeklődőket, s ezáltal olyan kapcsolatok szülessenek, amelyekből aztán kutatás-fejlesztési projektek vagy akár startup vállalkozások nőhetnek ki. Az intézmény Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának szervezői csapata ennek sikerén felbuzdulva hívta életre a Spinoff Extra című programot, amelynek során az érdeklődők testközelből ismerhetnek meg egy-egy ismert és elismert vezetőt.

Az egyetem Győri Innovációs Parkjában, vagyis a Kockában megrendezett első előadás vendége dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban volt. Nem véletlen tehát, hogy a sorozat nyitóprogramját telt házzal rendezték. „Dr. Szászi István járműmérnökként végzett, a PhD-fokozat megszerzése után tanársegéd, majd adjunktus lett. Ipari projektjei során bepillanthatott az üzleti szektor izgalmas világába, és a vállalati oldalon folytatta pályafutását. 2004-ben projektmérnökként kezdte karrierjét a Boschnál, majd számos különböző vezetői pozíció betöltése után 2021-től a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban. Közel húszéves vezetői tapasztalattal rendelkezik, több mint huszonháromezer munkavállalóért felel, vezetőknek szóló mentorprogramokban vállal szerepet, tevékenységét 2023-ban Gábor Dénes-díjjal ismerték el” – mutatta be az előadót dr. Rámháp Szabolcs, az est házigazdája, az egyetem oktató-kutatója.

- Hirdetés -

„Kezdetben tudományos pályára készültem, de az ipari projektek megfertőztek, ezért 2004-ben meghoztam a döntést, és csatlakoztam a Bosch csoporthoz. Ettől függetlenül soha nem éreztem, hogy szakítottam a tudományos élettel, hiszen az iparban hasznosítottam korábbi kutatási eredményeimet” – emelte ki dr. Szászi István. Munkahelyével kapcsolatban megemlítette, a Bosch a legnagyobb külföldi ipari munkaadó Magyarországon, nettó árbevétele a negyedik legmagasabb az országban, alkalmazottai a GDP mintegy három százalékát termelik meg. Saját szerepéről elmondta, Magyarország mellett a Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában található Bosch kereskedelmi egységek, valamint a Romániában és Bulgáriában található fejlesztési tevékenységek tartoznak a felügyelete alá.

 „Hazánkban működik a cég egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési központja, ahol az autóipar jövőjét alakítjuk. Olyan projekteken dolgozunk, amelyek a járműgyártás következő nyolc-tíz évét határozhatják meg. Víziónk, hogy együtt innovatív technológiai partnerré váljunk egy ökoszisztémában” – fogalmazott. Mint mondta, büszke arra, amit az elmúlt években kollégáival az ökoszisztéma alakításáért tett, mert a cég abban érdekelt, hogy ne csak önállóan, hanem a partnerekkel közösen tudjanak sikeresek lenni.

Az előadó kitért az innováció jelentőségére, amely minden esetben társadalmilag és gazdaságilag is hasznos ötletből indul. Hozzáfűzte, a Bosch alapfilozófiája, hogy csak olyan innovációkkal foglalkozik, amelyek az emberek életét jobbá teszik. Kifejtette, a Bosch korai fejlesztései, mint az irányjelző vagy az ablaktörlő még házon belüli innovációk voltak, de ma már a fejlesztések komplexitása miatt szélesebb körű ökoszisztémára van szükség. „Köztük az egyetem, a tudományos kutatások jelenlétére, valamint a gyors válaszokra képes és agilis startup, vagy éppen az egyetemi környezetből induló spinoff cégekre. Emellett fontos a kormányzattal való együttműködés, amely inkubációs folyamatokat képes gyorsítani” – sorolta.

Az előadásra megtelt a Kocka, vagyis a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjának aulája. (Fotó: Adorján András)

„Az innovációhoz nélkülözhetetlen, hogy ismerd a területet, amiben dolgozol. Ha egy ötletből startupot szeretnél létrehozni, ismerned kell az adott üzletágat. Emellett szükség van egy keretrendszerre, amely abban segít, hogy az ötletről gyorsan el tudjuk dönteni: lesz-e belőle termék, vagy sem. Ugyancsak lényeges kérdés, hogy milyen kultúra alapján innoválunk” – világított rá az előadó, aki a vállalati szemlélet sajátosságait, a munkatársak kreativitását támogató közeg fontosságát is hangsúlyozta.

Az előadó a cég fókuszterületei között említette az elektromos hajtást, az önvezetéssel kapcsolatos technológiákat, az IoT-t és a mesterséges intelligenciát. Példaként a videokamera-alapú adaptív távolságkövető rendszer különböző felhasználási lehetőségeit mutatta be, amelyek a közlekedés során a vezetőt segítik. Hangsúlyozta, ezek a technológiák nem csupán kényelmi funkcióval bírnak, hanem a biztonságot szolgálják, többek közt a ráfutásos balestek elkerülését, és így kapcsolódik a Bosch korábban említett missziójához.

Dr. Szászi István végezetül azokat a hallgatókat és kutatókat is megszólította, akik startup vállalkozáson gondolkodnak. A nekik szánt tanácsok mellett felhívta a figyelmet a csapatban gondolkodás, a reális üzleti modell vevői hitelesítésének és az ökoszisztémában való részvétel, vagyis az együttműködés fontosságára.

SZIE

- Hirdetés -

NEW technology