Barion Pixel

- Hirdetés -

IoT a belső logisztikában

Egyre többet olvashatunk az IoT térnyeréséről. Ez számos szektor életében változásokat generál, így az intralogisztika területén is. Az IoT a hétköznapi tárgyakba integrált számítástechnikai eszközök interneten keresztüli összekapcsolása, amely lehetővé teszi számunkra az adatok küldését és fogadását. Ismerjük azokat az eszközöket, amelyeket nap mint nap használunk, és összekapcsolásukkal megkönnyíthetjük az életünket. Vegyük például a hűtőszekrény esetét, amely a tartalmáról folyamatosan információt biztosít, feltöltését pedig automatizáltan végzi. Meglepő adat, hogy az IoT eszközök száma 31 százalékkal, azaz 2017-ben 8,4 milliárdra nőtt, becslések szerint 2020-ig eléri ez a szám a 30 milliárdot is. A gyors innováció számos gyártónak biztosít lehetőséget a hatékonyságuk növelésére.

Felmérések alapján a kiskereskedelmi és gyártó vállalatok 70 százaléka már megkezdte az átállást a digitális projektben a logisztika területén is. Korábban a munkatársak megkapták a tárgyak és helyek listáját, amelynek alapján körbejárták a raktárat, és felkutatták az árut, majd azt felpakolták a szállítóeszközre – ami, valljuk be, nem kevés idő. A folyamat forradalma kezdődött meg az IoT színre lépésével, hatékonyabban és gyorsabban végezhetik el a vállalatok az intralogisztikai műveleteket a technológia előnyeinek köszönhetően. Az áruk listáját egy rendszeren keresztül, automatikusan kapja meg a robot, amely a raktárban gyorsan megtalálja és elszállítja a célba azokat. A szenzorok segítségével pedig pontos képet kapunk arról, merre jár a robot, éppen milyen műveletet hajt végre. A rendszerből minden információ a rendelkezésünkre áll, a raktár részleteiről teljes ismeretünk lesz.

- Hirdetés -

A jövőben az IoT technológia a végpontok összekapcsolását fogja jelenteni, a beszállítóktól egészen a kereskedőkig. A raktárban zajló műveletek pedig rengeteg előnyt tartogatnak, csökken a hibázási lehetőség, és biztonságos, illetve hatékonyabb rendszerben dolgozhatunk. Az intralogisztikával foglalkozó vállalkozások számára ez azt jelenti, hogy képessé válnak a gyorsabb szállításra, és testhezállóbb szolgáltatásokkal állhatnak partnereik rendelkezésére. A modern raktárakban RFID-rendszer található, amely csökkenti a pontatlanságokat, ugyanis az eszközök képesek felismerni a tárgyakon található kódokat, és továbbítani azokat a megfelelő komponenshez. Így nemcsak az árucikk pontos helyéről, hanem minden egyéb releváns információval rendelkezni fogunk róla.

- Hirdetés -

A belső logisztikai folyamatok változnak az IoT térnyerésével, és ezzel gyorsabb, hatékonyabb, valamint pontosabb rendszert használhatunk. Az emberi munkaerő a modern raktárakban magasabb hozzáadott értékű feladatokat végezhet, ami egyúttal kevesebb hibázási és baleseti kockázatot is jelent.

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!