Barion Pixel

- Hirdetés -

Ipari minőségű 3D nyomtató az íróasztalra

Ipari minőségű 3D nyomtató az íróasztalra

Tervezőknek és mérnököknek szánják azt a 4,8 literes gyártási térfogattal és ipari minőségű 9,3 hüvelykes 4K monokróm LCD kijelzővel rendelkező ultragyors 3D nyomtatót, ami könnyedén elfér egy íróasztalon is. Munkadarabok modellezésére, demonstrációs tárgyak készítésére alkalmas, ultragyors és izzószálas, szóval tényleg profik irodáiba szánják – állítja a Yanko Design, ami most még egy 500 dolláros kupont is ad a géphez.

A Nexa3D XiP sorozat gépei valóban elég fejlett holmik: az ismert SLA nyomtatóknál hatszor, az átlagos izzószálas 3D nyomtatókhoz képest pedig tízszer gyorsabbak, de ez nem megy a minőség kárára. A gyártó szerint hihetetlenül éles és finom részletek megjelenítésére képes a gyanta töltőanyaggal. A négyféle kivitelben érkező XiP-khez a Nexa3D fényre keményedő kenőanyag-rétegződéses (LSPc) ipari technológiáját csomagolták bele egy-egy 42 cm széles, 53,3 cm magas és 35,5 cm mély készülékbe (a munkadarabok dimenziói: 19,5 x 11,5 x 21 cm).

- Hirdetés -

Az LSPc-t eredetileg a Nexa NXE 400Pro 3D nyomtatóhoz fejlesztették ki, és az ipari könnyűmotor, valamint a cég által szabadalmaztatott tartály/membrán megoldás kombinációja. Ennek köszönhető az ultragyors 3D nyomtatás, valamint az, hogy a gép rendkívül összetett geometriai alakzatok készítését is lehetővé teszi, anélkül, hogy nehezen eltávolítható alátámasztásokra lenne szükség hozzájuk.

A gyanta egy nagy, 4,8 literes kádban helyezkedik el, a Nexa3D saját Everlast-2 membránjával. Ezek felett egy 9,3 hüvelykes 4K LCD kijelző mutatja a folyamatok legapróbb részleteit is, miközben a nagy precizitású hajtáslánc azt is lehetővé teszi, hogy az építőlemez egyszerre csak 0,002 hüvelykre mozduljon el, ezáltal elérhető a döbbenetesen finom, akár 0,05 mm-es rétegvastagság is.

- Hirdetés -

Az XiP rendkívül precíz nyomtatási képességeit tovább fokozza a hozzá elérhető anyagok széles skálája. A Nexa3D egyre növekvő anyagbeszállítói hálózattal rendelkezik, köztük olyan cégekkel, mint a Henkel, a BASF és a Keystone, de a vállalat a különféle alkalmazások támogatására 20 saját töltőanyagot is forgalmaz, köztük a gyors prototípus-készítéshez szükséges szabvány gyantákkal, modell- és síngyantákkal, fogászati és biokompatibilis töltőanyagokkal vagy speciális ipari felhasználású elasztomer gyantákkal. Ezek közül mindegyik újrahasznosítható alumíniumból készült egyliteres patronokban érkezik – a tartályokra egyébként ráaggatták az intelligens jelzőt is, mivel a nyomtatás során automatikusan adagolják a gyantát.

Az egyes nyomatok integritásának és minőségének megőrzése érdekében van beépített légtisztító és szűrő, ami felfogja az egyébként tartályba kerülő port, illetve beépítettek még egy mosó- és térhálósító fázist – ez a munkadarabok egyszerűbb tisztítását szolgálja.

Az XiP mindemellett elég felhasználóbarát: könnyen összeszerelhető belső felépítéssel rendelkezik, míg az egyes munkafázisokon egy 5,5 hüvelykes érintőképernyőn lehet pontosan követhető utasításokat adni. Az XiP támogatja az Etherneten, USB-n vagy akár WiFi-n keresztüli bemeneteket, így akár otthoni hálózaton is küldhetők rá nyomtatási parancsok, szóval mint egy hagyományos papírnyomtató esetében, nincs szükség kábeles összeköttetésre.

A minőséget persze nem adják olcsón: a gyártó honlapja szerint a négy különböző konfigurációban elérhető XiP sorozat készülékei 8-18 ezer dollárba (kb. 3,1-7,1 millió forintba) kerülnek.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology