Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Jövőorientált alkatrészek tisztítása

Oldószer különböző anyagokból készült alkatrészekhez

A bonyolult, belső alkatrészgeometriájú precíziós alkatrészek gyártása a legmagasabb minőséget követeli meg a teljes gyártási lánc folyamán. Annak érdekében, hogy optimálisan felkészüljenek a jövőbeli tisztasági követelményekre az alkatrészek tisztítása során, egy svéd alkatrészgyártó kicserélte egyik oldószeres tisztítórendszerét. A választás az Ecoclean EcoCcompactjára esett, amely többek között Ultrahang Plus-szal is fel van szerelve.

Amikor a cégalapító Willi Loeffel 1956-ban Svájcból a svédországi Växjöbe érkezett, vállalkozói szellemmel, átfogó műszaki know-how-val rendelkezett a csúszóorsó-esztergálással kapcsolatban, és magas szintű minőségtudattal rendelkezett. Ezt egyesítette a svéd üzleti kultúrával, és Willo-val egy olyan céget hozott létre, amely ma is mércét állít fel az iparágban. Az immár második generáció által irányított családi vállalkozás kisméretű, összetett precíziós alkatrészek megmunkálására specializálódott, olykor kritikus alkalmazásokhoz az orvostechnika, az energiatechnológia, a szeleptechnika és az általános ipar területén. Ezeken az üzleti területeken a Willo a kezdetek óta átlagosan kétszámjegyű éves növekedést ért el. Ez egyben azt is jelenti, hogy a következő két éven belül a gyártóterület mintegy 2800 négyzetméterrel bővül egy új épülettel.

A legmodernebb géppark, amely többek között a különféle acélötvözetekből, alumíniumból, rézből, sárgarézből és műanyagokból készült precíziós alkatrészek folyamatos gyártásellenőrzésére szolgáló innovatív mérési technológiát tartalmaz, biztosítja, hogy a legszigorúbb tűréseket is betartsák. „Ez vonatkozik az alkatrészek tisztítására is, ahol a megmunkálási olaj részecskéit és maradványait el kell távolítani az alkatrész külső és belső kontúrjairól. Egyrészt ettől függ a későbbi folyamatok, például a hőkezelés vagy a bevonat minősége. Másrészt, a meghatározott tisztasági előírások betartása a végső tisztítás során elengedhetetlen mind a vásárlóinknál érvényesített folyamatokban történő esetleges további feldolgozáshoz, mind a végtermékben lévő komponensek funkciójához” – magyarázza Peter Hultkvist, a Willo műszaki vezetője.

- Hirdetés -

Magasabb követelmények a tisztítás minőségével és a folyamat stabilitásával szemben

A cég több mint két évtizede használ Ecoclean oldószerrendszereket az alkatrészek tisztítására. A mintegy 25 éves rendszer cseréjekor egyértelmű volt, hogy az új tisztító megoldásnak nemcsak a jelenlegi, hanem a jövőbeni tisztasági követelményeknek is rugalmasan és reprodukálhatóan kell megfelelnie. „Számunkra fontos volt, hogy az új tisztítórendszerrel optimálisan felkészüljünk ügyfeleink jövőbeni magasabb követelményeire a részecske- és filmtisztasági előírások, a folyamatkonzisztencia és a termelékenység tekintetében. További követelmény volt a folyamat maximális stabilitása és az automatikus adatátvitelre való felkészülés a MES-be” – részletezte Peter Hultkvist. További szempont volt a rendelkezésre álló gyártási idő lehető legjobb kihasználása a rendszerben alkalmazott tisztítási lépések optimális megválasztásával. Ezekről a kérdésekről több üzemgyártóval is megbeszéléseket folytattak. Az, hogy az Ecoclean EcoCcompact mellett döntöttek, a rendszerkoncepciónak és a felszerelési lehetőségeknek, valamint a rendszerszolgáltatásokkal kapcsolatos jó tapasztalatoknak, valamint a tisztításon keresztül nyújtott tanácsoknak és támogatásnak köszönhető.

Jövőbiztos befektetés a nagy rugalmasságnak köszönhetően

A kompakt oldószeres gép, amelynek alapterülete mindössze 3200 x 1600 x 2450 mm (H x Szé x Ma), teljes vákuum alatt működik. A Willo-nál már a korábban használt szénhidrogénnel üzemeltetik, de módosított alkoholokkal (részben poláros oldószerekkel) is könnyen és kevés átalakítási munkával üzemeltethető. A cég a takarítási, öblítési/öblítési vagy tartósítási folyamat lépéseihez a három teljesen integrált elárasztó tartályos alapfelszereltség mellett döntött.

Az alkatrész típusától függően a tisztítás ömlesztett áruként vagy rögzített áruként történik a rendszervezérlőben jelenleg tárolt tíz program egyikének kiválasztásával, amely jelenleg még mindig manuálisan van kiválasztva. A cég MES-hez (Manufacturing Execution System) való csatlakozáshoz a rendszert jövőorientált szkenner rendszerrel látták el, és ezt szoftveresen integrálták.

Finom tisztításra tervezve…

A kiválasztott tisztítóprogramtól függően a tényleges tisztítás előtt az alkatrészek gőzzel zsírtalaníthatóak. A szennyezett oldószer a szokásos módon nem az elárasztó tartályba kerül, hanem közvetlenül a desztilláló berendezésbe. Ez megakadályozza az olaj felhalmozódását az oldószerben. Ezenkívül végső tisztítási lépésként tisztítóközeggel történő gőzzsírtalanítás is elvégezhető.

… az Ultrahang Plus-szal

Annak érdekében, hogy a megkívánt tisztasági szint még növekvő igények mellett is reprodukálható módon teljesüljön, a rendszer a szokásos injekciós örvénymosás és ultrahang mellett Ultrahang Pluszt is tartalmaz. Ellentétben a klasszikus ultrahangos tisztítással, amely állandó munkakamra-rendszernyomás mellett történik, az Ultrahang Plus nyomása az alkatrész geometriájától és a szennyeződéstől függően változik. Ezeknek a nyomásváltozásoknak köszönhetően a kavitációs buborékok képződése az alkatrészek igényeihez igazodik, így a hagyományos ultrahanggal nem elérhető belső területekre is eljutnak. Az Ultrahang Plus ezért hatékony kiegészítője a klasszikus ultrahangnak, különösen az összetett belső alkatrészgeometriájú alkatrészek esetében.

A vákuumszárítás biztosítja, hogy az alkatrészek teljesen szárazon kerüljenek ki a rendszerből.

Forrás: Ecoclean
Magas tisztasági követelményekhez igazított oldószerfeldolgozás

Az EcoCcompact oldószerkezelése szintén hozzájárul a kiváló tisztítási minőséghez és a folyamatstabilitáshoz. Mindegyik tartály rendelkezik teljes átfolyású szűréssel az előremenő és visszatérőben, valamint kiegészítő bypass szűréssel. A kombinált rendszer kialakítása azt jelenti, hogy a zsákos vagy gyertya szűrők házcsere nélkül használhatók. A tisztítás utáni minél nagyobb mennyiségű forgács leválasztása érdekében az elárasztó tartály szűrőrendszerébe integrált mágnesessel a zsákszűrők kiegészíthetőek. A másik két szűrőkörben gyertyaszűrőket használnak, amelyek szintén eltávolítják a nagyon finom részecskéket is a közegből.

„2022 februárja óta használjuk az új EcoCcompactot, és olyan tisztítási eredményeket érünk el, amelyek minden bizonnyal megfelelnek ügyfeleink jövőbeli igényeinek is” – összegzi Peter Hultkvist.

Ecoclean

- Hirdetés -

NEW technology