Barion Pixel

Kamion a kapu előtt! Az időzítés a legfontosabb!

A logisztikában, azon belül a fuvarozásban fontos szerepe van az időzítésnek. Ha csak a szélsőséges eseteket nézzük, egy-egy raktártelepen óriási torlódás alakulhat ki, vagy éppen kihasználatlanul, üresen állhat. A koordináció kiemelt jelentőséggel bír, ezzel elkerülhetők a problémák, gyors és gördülékeny ügymenettel pedig maximalizálható a kihasználtság.

Cél: elkerülni a torlódást és az üresjáratot

A UniGate, böngésző alapú szoftver, optimalizálja a kirakodási folyamatot, megoldást nyújt a fennálló kérdésre. A kamionbehívó vagy más néven telephelyi forgalomirányító rendszerrel tökéletesíthetők a mindennapi mechanizmusok, ami tulajdonképpen annyit takar, hogy a megfelelő időzítéssel a rakodási kapacitást maximálisan kihasználhatjuk, nem lesz üresjárat és torlódás sem.

Egyszerű használat

A Unicomp Informatikai Kft. fejlesztőitől már megszokhattuk korábbi megoldásaik alapján, hogy egyszerű, de emellett rendkívül komplex és mindig valós problémára reflektáló szolgáltatást nyújtanak. Letisztult, valamint könnyen kezelhető rendszerben dolgozhatnak a diszpécserek, illetve a kamionsofőrök vállára sem rakódik plusz teher.

A partnerek kapnak egy belépési pontot, amelyen keresztül hozzáférnek a rendszerhez, és be tudják vinni a szállítással kapcsolatos információkat – a szállítmány típusát, a gépkocsi és a járművezető adatait, továbbá számos fontos tudnivalót. A fogadóállomás jelzi, mekkora kapacitással rendelkezik, hány jármű fogadására képes órás bontásban, illetve felajánlja az optimális érkezési időpontot.

Egy szállítmány életútja

A járművezetőnek nem kell rendelkeznie letöltött applikációval vagy mobilinternettel, a rendszer működéséhez elegendő egy olyan telefonkészülék, amellyel SMS-t fogadhat és küldhet. Három egyszerű szóval irányítjuk a szállítmányokat. A „START”, „STOP” és „END” kifejezések mindenki számára ismertek, ezekkel történik a kommunikáció. Kezdjük onnan, hogy bepakolták a rakományt és küldik egy meghatározott időpontra a raktárba, ekkor a partnerünk már rendelkezik egyedi linkkel, melyen követheti az egész folyamatot. A sofőr pedig kap egy SMS-t a UniGate rendszertől, amely tartalmazza az érkezési időt és felkéri arra, hogy küldje el SMS-ben a „START” szót, ha megérkezett a célba. A diszpécser ebből látja a rendszerben, ha a kamion megjött, és drag and drop módszerrel „áthúzza” egy szabad kapuhoz. Ekkor a sofőr kap egy SMS-t ezzel az üzenettel: „A kirakodási engedélyt megadtuk, hajtson a megadott kapuhoz, a kirakodás végeztével küldje: STOP.” A kirakodók elvégzik a munkájukat, a sofőr pedig az instrukció szerint jár el és elküldi a „STOP” szót, a rendszer ekkor átirányítja a várakozó zónába, amíg a papírmunka el nem készül. Ebben a periódusban sem tartja fel a logisztikai park kapuját, a soron következő árut is ugyanúgy kezelni tudják. Végül, ha minden befejeződött a járművezető feladata, hogy küldjön egy „END” üzenetet, mellyel lezárul a folyamat, a kihajtási engedélyt a rendszer SMS-ben megadja.

Információ mindenkinek

Nemcsak a sofőr és a diszpécser kommunikációja egyszerűsödik le, válik átláthatóvá, sokkal szervezhetőbbé, hanem a logisztikai park irányítója vagy a tulajdonos is megfelelő információkhoz jut. A felelős vezető a pontos adatoknak köszönhetően részletes bemutatót készíthet a rendelkezésre álló dokumentumokból. Eddig különböző szereplőkön keresztül zajlott az információk prezentálása, ami sokszor hiányossá vált, vagy megsérült a folyamat során. A UniGate megoldással ez elkerülhető.

A gördülékeny munkamenet érdekében akár véleményezés is lehetséges, így például rendelkezésre állhatnak olyan információk, melyek eldöntik a vitás helyzeteket. Ha a sofőrre folyamatos panasz érkezik, akkor kötbérezés is előfordulhat.

Első a kommunikáció

A folyamatos kommunikáció nagyban elősegíti, hogy az eddigi problémákat áthidalják a fuvarozás területén. Az akadályok leküzdése érdekében a rendszer a magyaron kívül tizenegy különböző nyelven fut, amely igény szerint tovább bővíthető. Az előre felvitt adatok segítségével biztosított, hogy a külföldi munkatársaink anyanyelvükön kaphassák meg a szükséges instrukciókat.

Kapuban a változás

A rendszer felügyeli a pakolókapuk kihasználtságát, amelyeknek különböző kritériumok adhatók a felületen is, például: üzemen kívül, veszélyes anyag, hűtött áru, priority; ennek a képzelet szab csak határt. Nem alakul ki torlódás, és a sürgősebb áruk gyorsabb kipakolását eredményezheti. A sofőrnek ki sem kell szállnia a járműből, hanem a volán mögött intézheti az adminisztratív feladatokat. Ha pedig a szállítási vagy rakodási időt túllépi, akkor figyelmeztetést ad a UniGate rendszer.

Milyen szolgáltatást nyújt?

A UniComp Informatikai Kft. a megoldása mellé komplex szolgáltatást is nyújt, annak érdekében, hogy az ügyfelek maximálisan kihasználhassák a szoftver adottságait. Az oktatás mellett kulcsrakész felületet adnak át, amellyel egyből elkezdődhet a munka.

További információ

UNICOMP INFORMATIKAI KFT

 

Némethi Botond/NEW technologyHirdetés

NEW technology