Barion Pixel

Kész a világ legnagyobb egy helyen működő naperőműve

Átadták Abu-Dzabiban a világ legnagyobb egy helyszínen működő naperőművét – nem sokkal az előtt, hogy az Egyesült Arab Emírségek otthont adna az ENSZ COP28 éghajlatváltozási konferenciájának. A fővároshoz tartozó, de onnan egyébként 35 kilométerre fekvő Al Dhafra naperőműpark egy kétgigawattos létesítmény, és közel négymillió kétfázisú napelempanelje a becslések szerint közel 200 ezer háztartást képes ellátni elegendő energiával.

„Ez a világelső napenergia-projekt figyelemre méltó előrelépés a napenergia használata és a költséghatékonyság terén, hiszen új, rekordalacsony tarifát jelent” – nyilatkozta Sultan Al Jaber, az Egyesült Arab Emírségek ipari és technológiai minisztere, egyben a projektet végrehajtó egyik cég, a Masdar, valamint a COP28 elnöke.

Az Al-Dhafra egyetlen fázisban épült, több mint 20 négyzetkilométernyi sivatagi területet lefedő napelempark, amelynek építése kb. 4500 munkahelyet teremtett. A létesítmény napelemei a legfejlettebb kristályos, bifaciális napenergia-technológiát képviselik, lehetővé téve a még hatékonyabb energiaellátást, hiszen a panel elülső és hátsó oldala egyaránt elnyeli a napsugárzást. A világrekorder erőmű évente több mint 2,4 millió tonnával csökkenti Abu-Dzabi szén-dioxid-kibocsátását, ami olyan, mintha egyik évről a másikra kb. 470 ezer belső égésű motorral rendelkező autó tűnne el örökre a közutakról.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A projekt nemcsak a méreteivel hódította el a világbajnoki címet, hanem azzal is, hogy a legversenyképesebb napenergia-tarifát kínálja, jelenleg 4,97 fils/kWh (kevesebb mint 4,7 forint/kWh). Összehasonlításképpen: Magyarországon a hagyományosan vételezett, rezsicsökkentés nélküli villamosenergia 60-70, de a rezsicsökkentett is 23-37 forintba kerül kilowattóránként. Az Al-Dhafra egyébként hamarosan még tovább csökkenti a tarifát: a terv az, hogy rövid időn belül már csak 4 forint 58 fillér legyen az egységár.

Az Egyesült Arab Emírségek már eddig is kiemelkedő fejlesztéseket hajtott végre a napenergiára való áttérés területén, és a legújabb projekt tovább hangsúlyozza az ország szerepét az ágazat globális növekedésének és éghajlat-politikai erőfeszítéseinek előremozdításában.

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology