Barion Pixel

Kész az olcsó robotkutya

Csaknem 30-szor kevesebbe kerül, mint a Boston Dynamics egyébként méltán híres négylábúja, Spot. Az új házi kedvenc egy kínai startup, a Unitree gyártmánya, és a cég sikerrel teljesítette vele a 2017-es rajtnál kitűzött célt, egy olyan robotkutya kifejlesztését, amelyik legalább annyira megfizethetővé és népszerűvé válhat, mint bármelyik csúcsmobil vagy hobbi célra szánt drón.

A vállalat először tavaly jelentkezett egy modellel, az A1-gyel, ami ugyan befért a tízezer dolláros (közel hárommillió forintos) lélektani határ alá, de hiába volt még így is sokkal olcsóbb, mint a 22 milliós Spot, a közelébe sem jutott a kínaiak által kitűzött célnak. Az új, Go1 névre hallgató házikedvenc már sokkal elérhetőbb a maga 2700 dolláros (kb. 800 ezer forintos) árával, ami alig több, mint amennyit egy összehajtható kijelzős Samsung Galaxy Z Fold2-ért kell leszurkolni.

Gyors, jóképű, és remekül ötvözi a gazdakövetés képességét az akadályok elkerülésével. Az átlagos promóciós videókhoz hasonlóan valószínűleg az alábbi film is többet ígér, mint amennyit a termék valójában nyújtani tud, de azért meg kell jegyezni: a rendelkezésre álló információk alapján nem nagyon van okunk arra, hogy kételkedjünk a Unitree állításaiban.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kutya sportolók számára kiváló társaság lehet, hiszen egy átlagos maratonfutó sebességének kb. másfélszeresével, 17 km/h-val képes kísérni a tulajdonosát, és több méter magasról ugorva, akár hátraszaltót dobva is talpra érkezik. A követésről, biztonságos haladásról tíz, valós időben dolgozó kamera gondoskodik, teljes kör alakú látómezővel felruházva az eszközt. Ami viszont igazán kutyaszerűvé teszi, az az, hogy apróbb tárgyakat (kb. három kilogrammig) helyettünk visz haza a boltból, és úgy kapcsolhatjuk alvó módba, hogy megsimogatjuk a hátát.

A robot többféle konfigurációban kerül a piacra. A fentebb leírt alapváltozaton felül (ami 12 kilogrammot nyom, 16 magos processzorral rendelkezik, és kb. egyórás kocogást bír egy feltöltéssel) egymillió forintos áron lesz kapható a Go1 Air, aminek ötven százalékkal jobb az akkumulátorteljesítménye és 3,5 km/h-val magasabb a végsebessége. A csúcskategóriás Go1 Edu még többet tud: precízebb programozással, akár öt kilogrammos teherbírással, pontosabb érzékelőkkel, hardvercsatlakozási lehetőségekkel, kiterjesztett interfésszel és alkalmazás-hozzáféréssel rendelkezik, viszont 2,5 millió forintba fog kerülni.

- Hirdetés -

Ennyi pénzért a jelenlegi viszonyok között tényleg költséghatékony robotról van szó, de hogy mennyire szükséges mint személyes tárgy, azt már a vevők ízlése dönti el. Mindenesetre kétségtelen, hogy akinek minden vágya egy ilyen eszköz volt, ám tízmilliókért nem engedhette meg magának, most igazán remek és megfizethető alternatívát kapott.

Gábor János, NEW technology

Forrás: IEEE Spectrum

- Hirdetés -

NEW technology