Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kész, de mégse kell: leáll az Amazon kézbesítő robotjának tesztelése

Az önvezető Scout mégsem rohangál majd le-fel az utcákon, mert az Amazon a lassuló eladásokra hivatkozva leállítja a tesztelését, és máshol keres feladatot a rajta dolgozó mintegy 400 embernek. A The Robot Report a Bloombergre hivatkozva írta meg, hogy az e-kereskedelmi cégóriás rájött: a robot nem találkozik az ügyféligényekkel, ezért hiába látnak benne nagyon egyedi kézbesítési élményt, feleslegesnek érzik a program folytatását.

Az utolsó mérföldes kiszállításokat teljesítő Scoutokat 2019 óta tesztelték Seattle régiójában, majd Dél-Kalifornia néhány városában és például Atlantában. Autonóm eszközök lévén akár egyedül is járhatták volna az utcákat, de biztonsági okokból csak úgy kaptak forgalmi engedélyt, ha folyamatosan kíséri őket egy-egy „Amazon nagykövet”, aki közbelép, ha balesetveszélyesnek tartja valamelyik manővert. Bár arról nem érkeztek hírek, hogy bármi baj lenne a működésükkel (ellentétben néhány forgalomblokkoló robottaxival), nem folytatódik az átmenet az éles használat felé. Az okok valószínűleg tényleg kereskedelmi, semmint technológiai problémákra vezethetők vissza, hiszen a fejlesztésen dolgozó stábot nem kirúgják, hanem más kutatási területre vezénylik át.

Bár az Amazon erről a projektről lemondott, elég sok vasat tart még a tűzben – csak épp a raktári logisztika szintjén. Augusztusban felvásárolta az iRobotot, múlt hónapban pedig a belga Cloostermanst, akik 2019 óta szállítanak be az Amazonnak robotikai megoldásokat, például nehéz raklapok és szállítódobozok mozgatására, illetve termékcsomagolásra.

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology