Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Láthatatlan napelem bújik meg az agyagcserép belsejében

A napelemek nagyszerű megújuló energiaforrást jelentenek, és nagyban hozzájárulhatnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Az viszont, hogy mekkorák és hogyan néznek ki, eléggé korlátozza a felhasználási területüket – nem lehet például örökségvédelem alá eső helyszíneken alkalmazni. Vagy legalábbi nem lehetett, eddig.

A modern napelemek gyakran nem illeszkednek történelmi épületek közé, hiszen vizuálisan belerondítanak a városképbe, ám most sikerült alkotni olyan napelemeket, amelyek lényegében a klasszikus kinézetű agyagcserepek alatt is megbújhatnak – mutat rá az olasz Dyaqua, az Invisible Solar cserepek gyártója.

Az Invisible Solar tulajdonképpen egy agyagcserépnek látszó napelempanel, ami nem mérgező monokristályos szilíciumcellákból készül: minden egyes darab 7,5 wattos csúcsértéket (csúcsenergia-kapacitást) képes elérni, és körülbelül 2 kilogrammot nyom.

- Hirdetés -

A kerámialapok átlátszatlannak tűnnek, mégis képesek elnyelni a napsugarakat, így jól illeszkednek akár örökségvédelem alatt álló épületekhez, és kiváltják a nem megújuló energiafogyasztást. Használhatóak akár burkolathoz is. A „napelemes agyagcserepek” a burkolólapokhoz hasonlóan felületvédelmet is ellátnak, és nem mellékesen öntisztítóak – a fotokatalitikus tulajdonságaiknak köszönhetően.

Mivel az ódon, történelmi épületeknek jellemzően elég magas az energiafogyasztása, a megjelenésükhöz illő napelemek nagyban csökkenthetik a környezeti hatásukat és a fenntartási költségeiket. A panelek egyébként újrahasznosíthatóak is, így a körforgás gyakorlatilag teljes, fenntartható és esztétikus.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology