Barion Pixel

Légi szervizzel válnak hatékonyabbá a drónok

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA új fejlesztést mutatott be. A C-130 Hercules teherszállító repülőgép egy X-61A Gremlins drónt sikeresen fogadott a fedélzetén. A művelet különlegessége, hogy ezáltal a levegőben képesek szervizt biztosítani a pilóta nélküli eszközöknek – írja a Thedefensepost.com.

Az eljárás mérföldkövet jelent az amerikai hadsereg életében, hiszen így megnövelhetik a drónok hatótávolságát. A videón jól látható, ahogy csatlakozik a speciális dokkolóhoz, majd a szárnyai pozicionálásával lehetővé teszi, hogy a hidraulikus szerkezet beemelje az önjáró repülő eszközt a raktérbe:

- Hirdetés -

A tesztelés során három drónnal kísérleteztek, amelyek közül az egyik megsemmisült, és csupán egyetlen eszközt sikerült kiemelniük. Ennek ellenére biztató eredményként könyvelték el a műveletet.

„Az, hogy jelenleg itt tartunk, évekig tartó kemény munkának a csúcsa” – mondta Paul Calhoun, a Gremlins programmenedzsere. „Sikerült bebizonyítanunk, hogy létezik biztonságos és megbízható légi szerviz az önjáró drónjainknak. Ez a képességünk a jövőben rendkívüli fontossággal bírhat a műveleteink során.”

A DARPA elképzelése szerint a drónok a légi szerviz segítségével távolabb maradhatnak az ellenséges védelmi vonaltól. Az autonóm eszközök a veszélyes zónákba megfelelő kapacitással repülhetnek, ahol megfigyelő, felderítő vagy más missziót hajthatnak végre.

Calhoun elmondása szerint itt nincs vége a fejlesztésnek. Az ügynökség továbbra is együttműködik a légierővel, hogy a teszt során gyűjtött adatokat tovább elemezze, és meghatározza a Gremlins technológia következő lépéseit.

Némethi Botond, NEW technology

NEW technology