Barion Pixel

Los Angelesbe tart a Waymo önvezető taxiflottája

Fotó: Waymo

Az autonóm, fuvarmegosztó személyszállításra készülő cég utolsó nagy próbatétele az angyalok városának sűrű forgalma lesz: Phoenix és San Francisco után egy újabb és mind közül a legnagyobb városban indítja el szolgáltatásának tesztüzemét. A gyártó a saját blogján közölte, hogy olyan városrészekben jelennek meg Los Angelesben, mint Downtown, Miracle Mile, Koreatown, Santa Monica, Westwood és West Hollywood. A járműveik éjjel-nappal elérhetőek lesznek, és állítják: az eddigi legmegbízhatóbb mobilitási lehetőségükkel rukkolnak elő.

 „LA egy figyelemreméltó, nyüzsgő hely, de a Waymo eddigi tapasztalatai lehetővé teszik, hogy autóink megbirkózzanak a helyi vezetési nehézségekkel” – mondta a cég vezérigazgatója. Tekedra Mawakana emlékeztetett: már 12 éve tökéletesítik az autonóm vezetéstechnikát, amivel elérték, hogy mára ők teljesítették a legtöbb önvezető mérföldet az Egyesült Államokban, és a megoldásaik annyira stabilak, hogy már rendszeres reptéri transzfereket is üzemeltetnek.

Szerintük komoly előnyt jelent majd Los Angelesben az, hogy több millió kilométeres tapasztalataik vannak amerikai autópálya-vonalakon. A blog felsorolja továbbá, hogy a rendszereik ugyanolyan kitűnően vizsgáztak szűk utcákban, mint többsávos utakon, vagy épp vakító naplementében és az éjszakai órákban.

Eltökélt céljuk egyébként, hogy idővel az emberi sofőröknél figyelmesebb, balesetmentes közlekedést biztosítsanak városi környezetben, így izgatottan várják a Los Angeles-i szolgáltatási területet, ami a maga 13 millió lakosával a harmadik legnagyobb az USA-ban. A 2022-es adatok alapján úgy vélik, ez a piac évi kb. kétmilliárd dolláros bevételi lehetőséget tartogat. A Waymo önvezető robottaxi-szolgáltatás következő nagy célja tehát Los Angeles meghódítása, de a bejegyzésben egyelőre nem közölték a rajt pontos dátumát.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology