Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Magyar energiaközösségek hasznosítják a zöld energiát

Az energiaközösségek széles térnyerése hazánkban még várat magára, azonban a különböző európai uniós források jelentős mértékben növelhetik számukat az elkövetkezendő években.  

Az európai gyakorlattal összhangban, a magyar jogi környezet is lehetővé teszi a települések önkormányzatainak, illetve közösségeinek, hogy helyben termelhessék meg a felhasználni kívánt villamosenergiát, így csökkentve függőségüket a központi hálózattól.

Az energiaközösségek kulcsfontosságú szerephez jutnak az Európát érintő energiaválság alatt, hiszen fenntartható energiaforrásokkal működnek, és decentralizált, helyi energiatermelésük rugalmasan reagál a közösség villamosenergia-felhasználási igényére. Ezen zöld kezdeményezések támogatják az energiaellátás általános stabilitását és minimalizálják a rugalmatlan energiaellátási zavarok okozta áringadozásokat.

- Hirdetés -

Az energiaközösségek ezen felül előfutárai a társadalom energiahatékonyságra való edukálásának, hiszen erőforrásaink idővel végessé válhatnak. A társadalmi kohézió enyhítheti a válságok hatásait és a közösségek számára hatékonyabb válaszlehetőségeket tesz lehetővé.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hazánkban az utóbbi egy évben indult meg igazán az energiaközösségek kialakítása. Jelenleg is az energiafüggőség csökkentésén dolgozik a pest megyei Abony városa, jelentette be a polgármester még az év elején. Céljuk, hogy a helyi energiatermelésbe közintézményeket és helyi gazdasági társaságokat vonhassanak be, hogy közösen használhassák fel a nap- vagy a geotermikus energia előnyeit. Szintén az év elején jelentette be Tamási közgyűlése, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásával a tolna megyei lakosság energiakitettségét csökkenthessék a közösségi hálózatról. Idén tavasszal döntött Nógrád település önkormányzata, hogy az Energiaügyi Minisztérium támogatásával megújuló energiaforrások, elektromos autó töltőállomások és akkumulátoros energiatárolók beszerzése és telepítése tud megvalósulni.

További magyarországi energiaközösségek kialakítsa várható az elkövetkezendő években, hiszen az Európai Unió jelentős összegeket különített el az energiaközösségek és kezdeményezéseik támogatására. Ezen pénzügyi alapok célja a megújuló energiaforrások, az energiahatékonyság és a közösségek által irányított energiaprojektek fellendítése. Ez azt is jelenti, hogy a közösségek számára elengedhetetlen olyan menedzsment szoftverek alkalmazása, amelyek nem csak az energiatermelést és fogyasztást tudják nyomon követni az üzemeltető oldalán, hanem a közösség tagjai számára is átlátható tájékoztatást tesznek lehetővé amellett, hogy előrejelzést is adnak a várható energiatermelésről.

A Grape Solutions Ederena felülete okoseszközökkel (okosmérő, napelem egység, energiatároló) történő valós idejű kommunikációt és adatgyűjtést tesz lehetővé az energiaközösség tagjai (háztartások, cégek, önkormányzatok) számára. A megoldás Machine Learning segítségével határozza meg a zöldenergia a várható termelését, illetve fogyasztását. Az energiaközösségek számára fejlesztett megoldás két nézetből áll: az ügyfelek számára elérhető felület, ahol eszközeik teljesítményéről értesülhetnek, illetve bankkártyával egyenlíthetik ki tartozásukat az integrált online fizetési rendszeren keresztül, valamint a szolgáltatók részére készített admin és kontrol felület, ahol az eszközök távoli menedzselésétől az ügyfelek szerződés-kezeléséig funkciók széles tárháza áll rendelkezésükre. További információ az energiamenedzsment szoftverről itt olvasható. Az éppen aktuális támogatásokról az Európai Unió hivatalos oldalán olvashatnak többet.

(X)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology