Barion Pixel

Megfizethető protéziseket készít egy startup állatok számára

Egyes állatok több gondozásra szorulnak, mint mások. Születhetnek végtagok nélkül, súlyos sérüléseket szenvedhetnek, amputációra szorulnak, vagy az idős kor sajnálatos mellékhatásaitól szenvednek. Derrick Campana, a Pennsylvania Egyetem egykori hallgatójának startupja, a Bionic Pets az ő életüket szeretné könnyebbé tenni.

A Bionic Pets szolgáltatása egyedülálló, mert világszerte elérhetővé teszi az állatok számára készített gyógyászati segédeszközöket: öntőformáikat bárhova kiszállítják, majd a beküldött minta alapján legyártják a megfelelő eszközt Kaliforniában.

Állatbarátként kezdte, világméretű kezdeményezésig jutott

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Campana ötlete egy személyes élményéből adódik, amikor is egy emberi protéziseket gyártó intézmény irodájában dolgozott 2004-ben, ahova egy állatorvos lépett be egy Charles nevű fekete labradorral. Charles deformált lábakkal született, az orvos pedig szeretett volna protézist készíttetni számára. Nagy állatbarát lévén Campanának sikerült megoldania, hogy a kutya megfelelő eszközt kapjon, ami óriási sikerélménnyel töltötte el. Miután rövid Google-keresés során rádöbbent arra, hogy senki nem foglalkozik ilyen jellegű problémákkal, elhatározta, hogy belevág a projektbe.

Az első vállalatát ugyan el kellett adnia, de ez nem akadályozta meg abban, hogy megvalósítsa álmát, és segítsen az állatoknak. A kezdeti 2004-es ugrás lehetővé tette számára, hogy 2015-ben létrehozza a Bionic Pets-et, ahol ma is dolgozik. Campana célja a Bionic Pets-szel az, hogy az állatokat ugyanolyan gondozásban részesítse, mint az embereket, alacsonyabb költségekkel. Állattartónak lenni nemcsak nagy felelősség, de egyes esetekben nagy anyagi terheket is róhat a tulajdonosra, hiszen ha egy állat megbetegszik vagy tartós gondozásra szorul, az általában óriási kiadásokkal jár – főleg, ha egyedi orvosi segédeszközöket is igénybe kell venni ehhez.

- Hirdetés -

„Azt akarom, hogy a világon mindenki megengedhesse magának a protéziseket, kerekesszékeket, egyéb eszközöket” – mondta el Campana az Onwardstate-nek.

Amikor a Bionic Pets protézist készít egy állat számára, a vállalat először is küld egy öntvénykészletet, vagy az állatot személyesen fogadja, hogy a rendelőben készítsenek lenyomatot a megfelelő területről. Ezután a szervezet átveszi az öntvényt, és készít egy formát, amelyet Campana önmaga alkot, ehhez pedig illesztéseket ad hozzá, hogy az eszköz kényelmesen mozgatható legyen. Végül a Bionic Pets vagy kiküldi a protézist, vagy a páciens bemegy az irodájába.

A 3D nyomtatás a megfizethetőség kulcsa

Az elmúlt években az állati protézisek fejlesztésének folyamata egyre inkább összefonódott a 3D nyomtatási technológiával. A 3D nyomtatási folyamat támogatása érdekében a Bionic Pets a New Jersey-i Boontonban található DiveDesign termékfejlesztő stúdió segítségét vette igénybe.

A stúdiót két évvel ezelőtt alapították, és a Bionic Pets volt az egyik első ügyfele. Azóta a két vállalat együttműködik az állati protetika fejlesztésének folyamatában, áttérve a munkaigényes módszerről – amely magában foglalja a gipszformák megalkotását, a hőre lágyuló műanyagok kialakítását, a vágást, a csiszolást és egyéb részfolyamatokat – egy egyszerűsített, 3D nyomtatáson alapuló módszerre.

A DiveDesign új folyamatot dolgozott ki, amely négy fő lépésből áll. Először 3D-ben szkennelik be az állatról készült mintát [amelyet az ügyfél az öntőkészlet segítségével előállított]. Ezután feltöltik egy számítógépre, és a saját algoritmusukkal állítják elő belőle a protézist. Ezután egy éjszaka alatt kinyomtatják a TPU-ból egy nagy formátumú FDM 3D nyomtatóval, végül pedig az utómunkálatok után kiszállítják.

Ez a módszer drámai módon csökkenti a protézisek gyártásának idejét (körülbelül 15 órás kézi munkáról egyetlen órára). Így sok idő szabadult fel Campana számára, amit ő arra fordít, hogy még több állaton segítsen. A DiveDesign elmondta, hogy két hónap alatt már több mint harminc 3D nyomtatott protézist szállítottak a Bionic Pets számára, köszönhetően a LANDAU Design + Technology tervezési algoritmus szakértőjének és a Gcreate nyomdaüzemének.

Pályafutása során Campana sokféle állaton segített, a kutyáktól a disznókon és kecskéken át az elefántokig. Az új, Wizard of Paws című amerikai sorozatban pedig bemutatja az állati protézisek fejlesztésének folyamatát, valamint azt, hogy ezek hogyan befolyásolhatják az állatok életminőségét.

Rögös úton az állatok megmentése felé

Ahogy a folyamat leírásából sejthető, a Bionic Petsnek sok nehézséggel kell szembenéznie.

„A világ minden pontjára küldünk öntvénykészítő készleteket, így a legtöbb esetben olyan hétköznapi emberek veszik át ezeket, akik életükben először vesznek mintát az állatuk testéről. Az így készült tökéletlen gipszformákat mi postán kapjuk meg, úgyhogy utólag kell olyanná alakítanunk őket, ami a kedvenceik számára megfelelő ” – mondta Campana. „Az emberi protetikában minden beteget személyesen látunk el, és én magam veszek tőlük gipszlenyomatot. Mivel a világon nincs sok [állati protéziskészítő], valahogy le kell fednünk a világot, hogy minden rászoruló háziállaton segíteni tudjunk.”

Egy másik kihívás a költségek csökkentése. Campana számára, aki azt akarja, hogy a terméke mindenki számára elérhető legyen, a költségek minimalizálása rendkívül fontos kérdés. A Bionic Pets nem számíthatja fel ugyanazt a költséget a páciensei számára, mint az emberi protézisek esetén, ezért kulcsfontosságú a megfelelő egyensúly megtalálása.

Mivel Campana a jövőre összpontosít, folytatni kívánja a protetika megfizethetővé tételét, de elismeri, hogy sokaknak még mindig anyagi nehézséget jelent, hogy a lehető legtöbb segítséget nyújtsa háziállatának. Ennek elősegítése érdekében Campana egy nonprofit szervezet, a Bionic Barn létrehozását tervezi.

„A Bionic Barn olyan embereknek szól, akik nem tudják megfizetni ezeket az eszközöket, és a cél az, hogy adományt gyűjtsünk az ő támogatásukra. Egy általános alap létrehozásán dolgozunk, amin keresztül segíthetünk az olyan háziállatok gazdáinak, akik nem engedhetik meg maguknak a drága eszközöket” – mondta Campana.

Forrás: 3dprintingmedia.network

Bár a Bionic Barn még nem működik, Campana biztos benne, hogy sokat fog segíteni azoknak akik nem képesek önerőből a lehető legjobb bánásmódot biztosítani kedvenceiknek.

„A protézisek készítésének folyamatát is imádom, de első alkalommal feltenni az állatra, és figyelni, ahogy sétálnak vele, akár életükben először, akár egy kis gyakorlás után, illetve látni a tulajdonosok reakcióit, az felbecsülhetetlen élmény.”

Hegyi Heni/NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology