Barion Pixel

Megtörtént az első hazai zöld vállalatikötvény-kibocsátás az NKP keretében

- Hirdetés -

A Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Kötvényprogram 2019. júliusi elindításakor célul tűzte ki a hazai vállalatikötvény-piaci likviditásának növelését, hogy a hazai vállalatok a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak más finanszírozási formákra is. Ez hozzájárulhat a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának javulásához, mivel a vállalatok forrásellátottságát biztosító piacok közötti egészséges verseny a jegybanki kamatdöntések hatékonyabb érvényesülését biztosíthatja.

A mai napon történt vállalatikötvény-kibocsátás történelmi mérföldkő a hazai piacon, mivel kibocsátásra került az első hazai zöld vállalati kötvény a Növekedési Kötvényprogram keretében. A kötvény kibocsátója a CPI Hungary Investments Kft. (a CPI Property Group tagja), mely 30 milliárd forint össznévértékű, 2,25%-os kuponnal rendelkező, 10 éves futamidejű zöld vállalati kötvényt hozott forgalomba. A kötvény a Moody’s hitelminősítőtől Baa2 minősítést kapott. A vállalatcsoport 2019 márciusában tette közzé a csoport szintű Zöld Kötvény Keretrendszerét, melynek fő célja a vállalat zöld és fenntartható üzleti működésének finanszírozása, így például magas energiahatékonyságú épületek fejlesztésére, valamint a megújuló energiafelhasználáshoz hozzájáruló napelemek telepítésére kíván forrást gyűjteni. A keretrendszerben megfogalmazott vállalásaik betartását, valamint a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség (ICMA) által meghatározott zöldkötvény elveknek való megfeleltetést az erre szakosodott Sustainalytics nevű vállalat hitelesíti.

A CPI Hungary Investment Kft. jelen zöld vállalatikötvény-kibocsátása szervesen illeszkedik a Magyar Nemzeti Bank Zöld Programjában megfogalmazott célokhoz. Az MNB kiemelten fontosnak tartja a hazai zöld pénzügyi szegmens fejlődését, ennek keretében pedig a zöld kötvények kibocsátása számos előnnyel járhat mind a társadalom, mind a vállalatok számára. A rendszerszintű, piacépítő hatás mellett jelzik a zöld pénzügyek és fenntarthatóság melletti kibocsátói elköteleződést. A fenntarthatósági szempontoknak köszönhetően olyan körrel szélesedhet a befektetői bázis, akik kifejezetten zöld kötvényeket kívánnak vagy tudnak csak vásárolni. Mindezek következtében megjelenhet a zöld prémium („greenium”) jelensége, ami alacsonyabb forrásköltséget eredményezhet a kibocsátó vállalat számára.

- Hirdetés -

A Növekedési Kötvényprogram keretében eddig 27 vállalat több mint 500 milliárd forint értékben vont be forrást, melyet az elkövetkező időszakban is számos további sikeres kötvénykibocsátás és jegybanki vásárlás követhet.

Magyar Nemzeti Bank

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!