Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Melyek a TOP technológiák a logisztikában?

- Hirdetés -


2024-ben már vastagon benne vagyunk a XXI. században, hiszen annak negyedéhez közelítünk. Ez a század többek között a logisztika területén hozott forradalmi változásokat. Megváltoztak a vásárlási szokások és elvárások, hatalmas technológiai átalakulás zajlott le és kiteljesedett a globalizáció. Napjaink 8 legfontosabb TOP logisztikai technológiáját vesszük sorra a fulfillmenttől a virtuális valóságig.

Fulfillment

A webáruházi megrendelések külső partner által történő teljes logisztikai végrehajtását nevezzük fulfillmentnek. Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése nyomás alá helyezte a logisztikai szolgáltatókat is, mivel egy webshopnak teljesen más logisztikai igényei vannak, mint egy hagyományos boltnak. Ahogyan egyre nagyobb teret hódit az online kereskedelem, úgy kell ezen igényeket egyre nagyobb mértékben kielégíteni.

A webáruházi logisztika komplex kiszervezése olyan feladatok végrehajtását is elvárja, ami korábban nem tartozott a szállítmányozással és raktározással foglalkozó vállalkozások profiljába.

Digitális ikrek

A digitális ikrek (digital twins) koncepció jelentése röviden annyi, hogy a valós fizikai térben lejátszódó folyamatnak egy digitális tükörképét hozzák létre. Az egyik térben bekövetkező esemény azonnal leképeződik a másikban is, az ikrek szinkronban változnak. Ez a technológia több területen is a napi gyakorlat részévé vált.

Az ellátási-lánc menedzsment gyakorlatilag elképzelhetetlen digitális ikrek nélkül: fizikai térben végbemenő raktári folyamatok valós időben követhetőek a digitális térben is, így a folyamatok nyomon követéséhez és a vezetői döntések meghozatalához nem kell az adott raktárban jelen lenni. Ugyanez természetesen igaz a járműkövetésre és a menetrend-optimalizálásra is.

Blockchain

A blockchain egy közös adatbázis és tranzakciós rendszer, amely lehetővé teszi az adatok biztonságos és átlátható rögzítését és megosztását egy hálózaton belül. Az adatok digitalizációját követően a blockchain technológiák teszik lehetővé a modern logisztikai modellek működését.

A blockchain lehetővé teszi a termékek és alkatrészek eredetiségének és ellátási-lánc útvonalának követését. Minden tranzakció és mozgás a blockchainen van rögzítve, így látható a termék útja a gyártól a felhasználóig. A rendszer növeli az átláthatóságot és a bizalmat, az adatok manipulálása nehezebb és mindenki ugyanazzal az információval tus dolgozni. Ez elméletben és gyakorlatban is meggyorsítja a pénzügyi tranzakciókat a logisztikai szolgáltatók között.

IoT

Az IoT a dolgok internetének (Internet of Things) rövidítése és nagyon leegyszerűsítve annyit takar, hogy eszközök és gépek képesek egymással információt cserélni az interneten keresztül. A technológia két ki nem mondott, de lényeges elemet tartalmaz: az egyik, hogy az eszközöknek van mit mondani, a másik, hogy a fogadó fél az információt képes feldolgozni és használni. Az információkat szenzorokkal szerzi be a küldő fél, míg a feldolgozás automatizáltan vagy mesterséges intelligencia segítségével történhet.

Az IoT számtalan területen használatos a logisztikában. Ezek közül a legfontosabbak a járműkövetés és állapotellenőrzés, útvonaltervezés és optimalizálás, a raktár- és készletkezelés, eszközkezelés és karbantartás menedzselése, hatékonyságmérés.

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás

A mesterséges intelligencia (MI vagy angol megfelelője AI, Artificial Intelligence) és a gépi tanulás (GT vagy angol megfelelője ML, Machine Learning) az egyik leggyorsabban fejlődő technológia napjainkban. A mesterséges intelligencia felhasználása a logisztikai folyamatokban segít optimalizálni az üzleti folyamatokat.

Az egyik legfontosabb terület az előjelzés készítés, ami alapján meghatározható a várható kereslet és a szükséges készletszint. Optimalizálható minden szállítási útvonal, hiszen ez a technológia figyelembe képes venni a folyamatosan változó tényezőket, mint a forgalmat, az időjárást vagy az időszakos lezárásokat.

Raktári folyamatok automatizálásában és a komissiózásban is jól felhasználható az AI és a ML.

Automatizáció és robotika

Ha a folyamatok meghatározott feltételek teljesülése esetén emberi beavatkozás nélkül elindulnak, automatizációról beszélhetünk. Ha ezen folyamatokat a fizikai térben robotok végzik el, akkor a robotika területére érkezünk. Az automatizáció nélkül napjainkban már nem létezik hatékony raktár, míg a robotika több problémára is megoldást kínálhat.

Az automatizált raktárakban robotok kezelhetik a termékeket és végezhetik a komissiózást és a csomagolást is. Ezzel a tevékenységek úgy gyorsíthatóak, hogy közben a hibaráta minimálisra csökken.

Az automatizált rendszerekben minden tevékenység könnyen visszakereshető, javítható, fejleszthető.

Önvezető járművek és drónok

Az önvezető járművek és drónok az automatizáció és a robotika következő nagy lépcsőfokát jelentik. Itt már nem csak a raktározásban, hanem a szállításban is megjelenik a robotika. Önvezető járművek már napjainkban is működnek a nagyobb logisztikai központokban vagy zárt rendszerekben. Az igazán nagy kihívás, amikor ezen járművek kilépnek a szabályozott és zárt rendszerekből. A folyamat már elindult és kiteljesedésének csak időpontja kérdéses.

Kibővített és virtuális valóság

A logisztikában jelen van a kibővített (Augmented Reality, AR) és virtuális valóság (Virtual Reality, VR) is. A kibővített valóság a valóságot kiegészíti digitális információkkal vagy virtuális objektumokkal. A virtuális valóság teljesen elkülöníti a felhasználót a valóságtól, és egy új, virtuális környezetbe helyezi.

A kibővített valóság segíthet a csomagolásban, kiválasztásban és raktárkezelésben is. Például a termék virtuális megjelenítése segíthet a megfelelő tárolási modell kiválasztásában. A szállítás folyamán a valós környezet kiegészítéseként megjelenhetnek a sofőr számára olyan adatok, amik segítik valós idejű döntéshozatalát azáltal, hogy adatokat jelenítenek meg a szállítmányról vagy éppen a tervezett útvonalról.

boxy.hu

Érdemes elolvasni
NEW technology