Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Miért érdemes diákként konferenciákra járni?

Aki csak azért megy el egy konferenciára, hogy meghallgasson egy érdekes előadást, az valójában a legkevesebb haszonnal tér haza. A konferenciák – főként, ha valaki a pályája elején tart – adhatják a legnagyobb lendületet a karrierednek, ha az ismerkedésre helyezed a hangsúlyt. A konferenciákon való részvétel tehát nem egyszerűen kellemes időtöltés, hanem egy lépés az előrehaladás érdekében – akkor is, ha első pillantásra távolinak vagy ijesztőnek tűnik egy nagyobb eseményen való részvétel.

A networking az egyetemi években kezdődik. Manapság sokan gondolják úgy, hogy az egyetem elsősorban a diploma és a megszerzett tudás miatt fontos. Ez azonban csak féligazság. A legtöbb sikeres üzleti magazin, a Fortune, a Harvard Business Review vagy a Forbes egyetért abban, hogy azok a hallgatók viszik a legtöbbre, akik már diákéveik alatt erős kapcsolatrendszert építenek ki. Az egyetemi évek legértékesebb része az a kapcsolati tőke, amelyet a saját szakmádhoz, érdeklődési körödhöz kötődő eseményeken, rendezvényeken szerezhetsz.

A nagyobb konferenciákon, ahol több elismert előadó is megfordul, könnyebben megszólíthatsz olyan embereket, akikkel a hétköznapokban nem találkoznál, vagy nem olyan körülmények között, hogy lehetőséged lenne a beszélgetésre. Ráadásul nemcsak az előadók miatt érdemes eljárni a szakmai rendezvényekre.

- Hirdetés -

A legjobb esélyed arra, hogy közeli kapcsolatba kerülj egy ügyvezetővel, akkor van, amikor még együtt ültök az iskolapadban – azaz mielőtt még az illető sikeressé válik. Így egy rendezvényre már akkor is érdemes ellátogatni, ha csak a többi hallgató között sikerül új barátokat találnod.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Harvard Business Review kutatása szerint sok diák azért marad le törekvő társaitól, mert túl szégyellős, és inkább az otthon nyugalmát választja a csillogás és a koktéllal kísért small-talk helyett. Valójában nem baj, ha valaki introvertált – sok ügyvezető, cégtulajdonos szintén inkább befelé forduló, gondolkodó típus –, de ebben az esetben kiemelten fontos a nézőpontváltás. Ne azért akarj kapcsolatokat szerezni, mert muszáj, hanem mert ez számodra és a partnered számára is új lehetőségeket nyit, és hasznos a karrieretek szempontjából.

Ha esetleg úgy érzed, hogy az ilyen eseményeken nem tudsz önmagad lenni, akkor gondolj arra, hogy mit tudnál te adni jelenleg vagy akár a jövőben, és próbáld e köré felépíteni a beszélgetést. Aki csak egy bizonyos cél miatt igyekszik kapcsolatokat létesíteni, az gyakran úgy érzi, megjátssza magát, mintha lelkileg „bepiszkolódna”.

Éppen ezért fontos, hogy valóban együttműködésre törekedj. Adni nem csak anyagi dolgokat lehet; akár egy jó ötlet, egy izgalmas kérdés is üdítően hathat az előadókra, de ha a lehetőségeid engedik, például egy izgalmas projekthez is megpróbálhatsz csatlakozni, a szakmai előrehaladásért cserébe.

Ha megfelelő felkészültséggel (pl. lista arról, hogy kivel szeretnél megismerkedni, utánajárás a témáknak) és jó hangulatban indulsz el egy konferenciára, olyan előnyökhöz juthatsz, mint egy új munkakapcsolat, hasznos üzleti tanácsok a legjobb mesterektől, hosszútávú kapcsolat valakivel, akiben bízol, és akinek a munkáját értékesnek tartod.

Hegyi Heni, NEW technology Karrier

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology