Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mikrogravitációs tesztlabort lőnek az űrbe

Mivel amerikai magáncégek évek óta vívják a maguk űrversenyét, egyre nehezebb elképzelni, hogy az öreg kontinens is labdába rúghat a kereskedelmi térfélen. Az inkább tudományos célokat szolgáló Európai Űrügynökség (ESA) projektjei eddig főleg kutatásról és nem bevételszerzésről szóltak, de most bejelentették, hogy nagyobb összeggel támogatják az angol Space Forge kereskedelmi célú űrjárművét – írta a The Engineer.

A startup olyan mikrogravitációs környezetet hoz létre a ForgeStar névre keresztelt, mindössze aktatáska méretű eszközön, ami fél évig kering alacsony Föld körüli pályán, hogy aztán sértetlenül térjen vissza a fedélzetén tesztelt új anyagokkal vagy például gyógyszerkomponensekkel. Az újrahasznosítható járművet egy új korszak első hírnökének szánják: a cég ugyanis azt vallja, hogy „a következő ipari forradalom nem a Földön történik meg”. Az ESA a jelek szerint hisz a hangzatos szlogenben, mert kétmillió euróval (kb. 720 millió forinttal) támogatta meg a Space Forge-ot. A partneri szerződés két évre szól: ez idő alatt részletes misszióterveket, illetve egy kész űrjárművet kell produkálni – olyat, amit teljeskörűen teszteltek, magyarán fellőttek, üzemeltettek, majd sikeresen haza is hoztak.

Az eszköz jelen állás szerint csak néhány kilogramm hasznos terhet tud magával vinni, bár ezt később szeretnék jelentősen bővíteni. A távlati tervek között szerepel egy nagyobb űrhajó megépítése is, ami kb. 800 kilogrammos kapacitással fog rendelkezni. A Space Rider munkacímen zajló fejlesztést az ESA-val közösen hajtják végre, várhatóan tíz év alatt, de a ForgeStar prototípusát már 2022-ben szeretnék pályára állítani.

A nagyszabású projekt finanszírozása többet jelent egyetlen európai kutatás-fejlesztés megfinanszírozásánál. Erre célzott a Space Forge vezérigazgatója, Joshua Western is, amikor kijelentette: az ipari fejlesztéseket ösztönző mikrogravitációs kutatás lehetőségének megteremtése pozitív hatással lesz a kereskedelmi űrversenyre. Mint mondta: „az űrből történő fenntartható visszatérés olyan kereskedelmi utakat nyitott, amelyeket más módon képtelenség elérni”, és ez nem maradhat csupán egy szűk kör – jelen esetben például a SpaceX vagy a Blue Origin – kezében. A Space Forge fejlesztésével végre elindulhat a kilövési árak csökkenése, ami „demokratizálni fogja a világűrhöz való hozzáférést”, fogalmazott.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology