Barion Pixel

Milyen szobatermosztátot vegyek?

Először is azt a legfontosabb tisztázni, hogy hogyan is segíthet hozzá minket a szobatermosztát az energiamegtakarításhoz?

Mivel általánosan bizonyított tény, hogy 1 °C hőmérsékletváltozás nagyságrendileg 6-7% fűtési-energiamegtakarításnak vagy éppen többletnek felel meg, nem mindegy, hogy milyen hőmérsékleten tartjuk otthonunkat. Fontos odafigyelnünk arra, hogy valóban csak akkor fűtsünk, mikor az szükséges. Az energiamegtakarítást figyelembe véve a tekerős termosztát a leggazdaságtalanabb üzemű megoldás, míg pl. egy modulációs termosztát akár 40%-os energiamegtakarításra is képes. De nézzük végig sorban milyen lehetőségek is vannak!

Függetlenül attól, hogy fűtési rendszerünk üzemeltetéséhez kondenzációs gázkazán, hőszivattyú, napelem, vegyestüzelésű kazán, felület-, vagy radiátoros fűtés – vagy az előbbiek egyedi kombinációi – állnak rendelkezésre, az teljesen biztos, hogy: szabályzásra szükség lesz. Ebben segít a szobatermosztát,  mely leegyszerűsítve egy olyan eszköz, ami érzékeli a helyiség hőmérsékletét és szükség esetén a felhasználó által beállított értéken (hőfokon) tartja azt.

Milyen szobatermosztátot vegyek? Segítség a kiválasztásban, az alaptól a prémium kivitelig

- Hirdetés -

  • Analóg szobatermosztát: mely nem más, mint a klasszikus tekerőgombos termosztát. Egyszerű kezelhetősége miatt idősebbek körében igen népszerű választás, megbízható, tartós, hibamentes működés jellemzi. Kapcsolási érzékenysége viszont nem éri el a modern konstrukciókét, azaz sokkal nehezebb rajta beállítani az ideális hőmérsékletetHasználata manuális beavatkozást igényel, azaz nem programozható.
  • Digitális szobatermosztát: ez a típus már beépített hőmérővel rendelkezik, mely akár már egy 0,1 °C-os eltérést is képes észlelni. LCD kijelzőjük könnyű programozást szavatol – heti-, napi- vagy akár óránkénti programozási lehetőség (típustól függően). 
  • Vezetékes szobatermosztát: mint ahogy azt a neve is mutatja, ezt a típust vezetékes áramkörökkel (kábelekkel) kell csatlakoztatni. Telepítése nehezebb és időigényesebb, mint a vezeték nélküli kiviteleké.
  • Vezeték nélküli szobatermosztát: a rádiófrekvenciás működtetésének köszönhetően ennél a típusnál nincs szükség „kábelezésre”. A berendezés 2 részből áll: a szobatermosztát maga a lakásban helyezkedik el, még a hozzá tartozó érzékelő közvetlenül a fűtőberendezéshez, azaz pl. a kazánhoz csatlakozik. Tökéletes szabályzás, számos beállítási lehetőség, 100%-os komfort.
  • Wi-Fi-s szobatermosztátIntelligens szabályzási mód fűtésrendszere vezérléséhez. Távoli elérés (applikáció segítségével akár mobiltelefonunkról), időprogram alapú szabályzás, akár 12 fűtési zóna vezérlésének lehetőségével. Ezek a termosztátok a fűtési/hűtési rendszer mellett akár már a melegvíz-ellátás szabályozására is képesek, így HMV rendszerekhez is csatlakoztathatók. Egyértelműen ezzel a megoldással érhetjük el a legnagyobb költségmegtakarítást, hiszen fűtési rendszerünk működésébe bármikor (távolról is) „belenyúlhatunk. Mivel a rezsi költség legnagyobb hányada magára a fűtésre megy el, ha lehetőségeink engedik, megéri intelligenssé tenni otthonunkat.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a termosztát elhelyezésekor? 

Célszerű a termosztátot otthonunk leggyakrabban használt helyiségében (pl. nappaliban) elhelyezni, illetve más olyan helyiségbe, ahol a valódi hőmérsékletét képes érzékelni.

Azaz, ne helyezzük:
  • nyílászárók közelébe, ahol alacsonyabb lehet a hőmérséklet
  • fűtőtest környezetébe, ahol jóval magasabb értéket kaphatunk
  • vizes helyiségbe, ahol a magas páratartalom befolyásolhatja az értékeket
  • vagy olyan falra, ahol közvetlen napsugárzás éri a berendezést.

Webáruházunkban Baxi, Bosch, Delta, Honeywell, Saunier Duval, Siemens és Vaillant modellek széles választéka áll rendelkezésre. A gyártók szem előtt tartják az egyéni felhasználói igényeket, éppen ezért termékpalettánkban valamennyi szobatermosztát típus megtalálható.

Érdemes elolvasni
NEW technology