A logisztika, mint annyi más dolog a fejlődő világban, változik. Ez nem azt jelenti, hogy önmagában az ágazat teljesen átalakulna, csupán reflektál az innovációra. A hatékonyság növelése e téren is jellemző, az Ipar 4.0 technológiáit itt is alkalmazzák. A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja megrendezésében egy olyan előadássorozaton vehettünk részt, amely segít eligazodni a sokszor útvesztőnek tűnő információhalmazban.

Szó volt a legújabb trendekről, változásokról. A konferencia elnevezése is arra utalt, hogy a jövő logisztikájának prognózisát hallhatjuk.

Így alakul a jövő

A globális trendek a hazai viszonyokra óriási hatást gyakorolnak. A politikai és gazdasági helyzet elemzésével indult az előadássorozat. Ligetfalvi Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a világban milyen irányvonal mentén rendeződnek a változások, illetve ehhez kapcsolódóan a hazai kilátásokat is górcső alá vette.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az idei év gazdasági aktualitásaira és kockázataira hívta fel a figyelmet. A világ vezető országait, az Európai Uniót és Magyarországot is gazdasági növekedés jellemezte az elmúlt évben. Ez a folyamat azonban megállni látszik, és mintha csökkenésnek is indult volna. Az előrejelzések szerint a 2019-es év kevésbé lesz már sikeres gazdaságilag egyes szektorokban.

Továbbra sem veszített aktualitásából a kínai helyzet megvitatása. Wolf Csaba, a Deloitte Zrt. üzletfejlesztési igazgatója a kínai piacgazdaság státuszáról és ennek az Európai Unióra tett hatásáról tartott előadást.

Ezt követően pedig az adóváltozásokról, a vámjogszabályokról és az útdíjfizetésről volt szó. Kevésbé nevezhetők színes témáknak, ám a fontosságuk kiemelt. Majd a konferencia utolsó felében tovább folytatódtak a részletekbe nyúló előadások. A TSM-rendszerben történő változásokról és aktuálitásokról, a GDPR-ről, a szállítmányozási díjak tendenciájáról és végül, de nem utolsó sorban a tengeri, vasúti és légi szállítmányozási költségeket érintő változásokról hallhattunk új információkat.

A folytatást várva

A jövő logisztikáját sok szempontból érdemes vizsgálni. A „Mire számítsunk a logisztikában 2019-ben?” című konferencia tiszta képet mutatott. Az ilyen események mindig újabb lehetőséget teremtenek arra, hogy betekintést nyerjünk a közeljövőbe, és felkészüljünk az adódó lehetőségekre, legyenek azok negatívak vagy pozitívak.

Érdemes figyelemmel kísérni a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja által rendezett eseményeket!

Némethi Botond, NEW technology