Barion Pixel

- Hirdetés -

Nemcsak a szerszámoknak, a környezetnek is jót tesz a VOMAT szűrőrendszere

A társadalom és az ipar számára is óriási kihívást jelent a globális éghajlatváltozás. Az erőforrás-megőrző termelés, a fenntarthatóság, az éghajlat- és a környezetvédelem, valamint az a feladat, hogy mindezeket az igényeket összeegyeztessük a gazdasági hatékonysággal, miközben profitot termelünk, számos akadályt állít elénk.

Sok termelőüzem azonban nem is használja ki teljes mértékben a lehetőségeket az ökológiai lábnyom csökkentésére. Ilyen lehetőség például a fémmegmunkálás, különösen a szerszámcsiszolás esetében a megfelelő hűtőfolyadék-szűrés. Akik erre a technológiára is támaszkodnak, fenntarthatóbbá tehetik termelésüket.

„A politikai elkötelezettség és a célok kitűzése önmagában nem elég egy ekkora feladathoz. Szilárd cselekvési tervre és a megfelelő piaci alapú ösztönzőkre van szükség az alternatív és klímabarát technológiákra való áttéréshez” – fogalmazta meg a probléma magvát Steffen Strobel, a németországi Treuenben működő gépgyártó vállalat, a VOMAT szűrőgyártó műszaki értékesítési vezetője az Industrial Machinery Digest-nek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Manapság a szerszámiparban sok ügyfelünk már a lehető leghatékonyabb módon szeretné elkészíteni szerszámait. Értékesítési vagy tervezési megbeszéléseken egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy szűrőrendszereink hozzájárulhatnak-e a fenntarthatósághoz, azon kívül, hogy rendkívül hatékonyak és segítik a magas minőség elérését. Igen, az ultrafinom szűrési technológia gyártójaként olyan technológiai megoldásokat kínálunk, amelyek lehetőséget nyújtanak a szerszámgyártóknak a hűtőfolyadék erőforrás-megtakarító finomszűrésére.”

Az optimalizálási lehetőségek kiaknázása

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Szerszámcsiszolásnál a szűrőrendszer biztosítja az őrlési folyamat folytonosságát a kenéssel és hűtéssel, előre meghatározott beállításokkal. Az ilyen rendszerek szíve a hűtő hatású kenőanyag szűrése. Az optimálisan szűrt kenőanyagok pozitív hatással vannak a vágószerszámok gyártására, gazdaságosabbá teszik a csiszolási folyamatot, és hozzájárulnak a kiváló minőségű kész szerszámok eléréséhez. Az újrahasznosított hűtőfolyadékok és kenőanyagok, amelyeket már nem kell olyan gyakran cserélni, nemcsak a karbantartási idő csökkentésében segítenek, hanem csökkentik a folyadék vásárlásának, tárolásának, újrahasznosításának és egyúttal az energiafogyasztásnak a költségeit is.

“A magas szintű termelési hatékonyság és minőségi eredmény garantálása érdekében – valamint az ésszerűsítési és fenntarthatósági lehetőségek kiaknázásáért – a VOMAT olyan nagy teljesítményű szűrőrendszereket kínál, amelyek kompakt kialakításuk és kicsi alapterületük ellenére kombinálják ezeket a technikai előnyöket” – mondja Strobel.

A VOMAT olyan szűrési megoldásokat gyárt – a kicsi önálló egységektől a nagyméretű ipari központi rendszerekig –, amelyek a piszkos és a tiszta olajat 100%-ban, tartós, nagy teljesítményű előréteg-szűrők segítségével választják el. Az elért tisztaság 3-5 µm (NAS 7 szabvány). A legkorszerűbb szűrő-, hűtési és ártalmatlanítási technológia – ideértve a vegyes feldolgozáshoz szükséges HSS előszűrő rendszereket is – biztosítja a gazdasági és ökológiai sikert. Ezenkívül a VOMAT szűrők kevés karbantartást igényelnek, és kompakt kialakításuk miatt kicsi értékes alapterületet foglalnak el.

A szűrési teljesítmény a gyártási folyamathoz igazítva

A VOMAT rendszerek a szűrő áramlási és visszamosási ciklusait szükség szerint automatikusan vezérlik. Ez meghosszabbítja a szűrőelemek élettartamát, miközben energiát és költséget takarít meg. A VOMAT rendszerek alkalmazkodnak a gyártási folyamathoz. Ha például az őrlőgép lassabb sebességgel működik, akkor csak a szükséges hűtőfolyadék-mennyiséget szűrjük le. Ha pedig a központi rendszer több csiszológép számára nyújt szűrést, és néhány ezek közül valami miatt nem működik, a szűrő kapacitása automatikusan igazodik a megmunkálási mennyiséghez. Ugyanakkor kevesebb hűtési kapacitásra van szükség. Ez még tovább csökkenti az energiafogyasztást.

Ezenkívül a VOMAT technológia szabályozza a hűtőfolyadék hőmérsékletét a megmunkálási folyamat során, ± 0,2 K. tartományban. A nagy pontosságú hőmérséklet-szabályozók a hűtőfolyadék hőmérsékletét mindig változatlan szinten tartják, az előre kiválasztott tartományban.

Hegyi Heni, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology