Barion Pixel

Növényekkel kommunikálnak a tudósok

A szingapúri Nanyang Tudományegyetem (NTU) kutatói áttörést értek el azzal az eszközzel, amely kommunikációt alakított ki köztük és egy Vénusz légycsapója között. A növényen alkalmazott módszertől új robotikai és mezőgazdasági lehetőségeket remélnek.

A húsevő növényre elektródát rögzítettek, amivel kétirányú kommunikációt hoztak létre: az elektromos jelekkel megfigyelték, hogyan reagál a környezetére, de arra is rá tudták venni, hogy utasításra összezárja a leveleit. A kutatók bíznak benne, hogy a fejlesztésük olyan forradalmi újdonságokat eredményezhet, mint a növényi alapú robotok megalkotása vagy éppen a terméshozamok maximalizálása.

„A klímaváltozás a világon mindenhol veszélybe sodorja az élelmiszer-biztonságot, de a növények elektromos jelzéseinek követésével talán időben leszünk képesek észlelni bizonyos rendellenességeket”, magyarázta a The Engineernek Chen Xiaodong kutatásvezető. A professzor szerint az új módszer lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók már az előtt felismerjék a termést pusztító betegségeket, hogy azoknak látható nyomai lennének.

- Hirdetés -

A Vénusz légycsapójára hidrogéllel felragasztott kommunikációs eszköz egy mindössze hárommilliméteres apróság, amire okostelefonról lehet utasításokat küldeni, például azt, hogy keltsen elektromos impulzusokat. A növény ezekre reagálva 1,3 másodpercen belül összezárja a leveleit. Ugyanez a megoldás akkor is működött, amikor a levelet levágták, és egy robotkarra csatlakoztatták: az applikációból indított utasításra összezáródott, és felemelt egy drótdarabot.

Az eszköz továbbfejlesztése érdekében az NTU más szingapúri tudományos műhelyek segítségét kérte. Velük közösen eljutottak addig, hogy termogél használatával már más, nagyobb méretű növényekkel is képesek hasonló kommunikációra. „Markáns lépést tettünk előre a növények elektrofiziológiájában, ami új távlatokat nyit a növényi alapú technológiák terén”, summázta Loh Xian Jun, az egyetemmel együttműködő Szingapúri Tudományügynökség Anyagkutatási és Mérnöki Intézetének igazgatója.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology