Barion Pixel

Önellátó otthon 3D nyomtatva

Jelenleg az épített környezet felelős az energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás 39 százalékáért világszerte, amelynek 28 százalékát az üzemeltetési költségek teszik ki, a fennmaradó 11 százalékot pedig az építési költségek. Nemcsak a szükséges anyagok előállításakor történik szén-dioxid- kibocsátás, hanem az építőipari áruk szállítása is hozzájárul az egyes házak teljes szén-dioxid- kibocsátásához. A 3D nyomtatás az egyik módja annak, hogy a vállalatok csökkentsék a házépítés szén-dioxid-kibocsátását, mivel a folyamat így gyorsabbá, hatékonyabbá válik, és kevesebb károsanyag-kibocsátással jár – írja a Springwise.

A WASP 3D-nyomtatási szakértő a Marson vagy a Holdon épülő kolónia kollektív álmaiból merített ihletet, s megépítette az Itaca nevű, négy felnőtt befogadására alkalmas önellátó otthont itt a Földön. Az éghajlatváltozás miatt egyre barátságtalanabb környezetben – a túlélés szükségességére hivatkozva – a csapat lehetővé teszi, hogy a közösségek gáz-, áram- és vízcsatlakozás nélkül éljenek.

A Crane WASP nyomtatója elég nagy ahhoz, hogy önállóan felépítsen egy épületet, és a helyi talajt használja alapanyagként. Az additív módon gyártott falak szellőzőkamrákat tartalmaznak, és rizshéj hőszigetelő anyagot használnak a passzív fűtéshez és hűtéshez. Az esővízgyűjtés az öntözésről és az ivóvízről is gondoskodik az otthon számára, az áramot pedig napelemek biztosítják.

- Hirdetés -

Az Itaca lakótér méretét (33 négyzetmétert) kifejezetten úgy számították ki, hogy négy felnőtt számára elegendő élelmet és vizet biztosítson, és a felhasznált anyagok miatt a szerkezet újrahasznosítható és biológiailag lebomló. Az épület építése és üzemeltetése szén-dioxid-semleges, mivel az építési folyamat során a helyszínen megtalálható anyagokat használják fel, így a szállítási kibocsátások teljesen megszűnnek.

A WASP biztosította a helyszínt az első építkezéshez Bologna mellett, és most olyan partnereket keres, akik érdeklődnek a technológia alkalmazása iránt, hogy világszerte megkezdhessék az otthonok építését.

Az építőipar hatalmas, és még ennél is nagyobb a szén-dioxid-kibocsátása.

Némethi Botond, NEW technology magazin

NEW technology