Barion Pixel

- Hirdetés -

Önellátó otthon 3D nyomtatva

Jelenleg az épített környezet felelős az energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás 39 százalékáért világszerte, amelynek 28 százalékát az üzemeltetési költségek teszik ki, a fennmaradó 11 százalékot pedig az építési költségek. Nemcsak a szükséges anyagok előállításakor történik szén-dioxid- kibocsátás, hanem az építőipari áruk szállítása is hozzájárul az egyes házak teljes szén-dioxid- kibocsátásához. A 3D nyomtatás az egyik módja annak, hogy a vállalatok csökkentsék a házépítés szén-dioxid-kibocsátását, mivel a folyamat így gyorsabbá, hatékonyabbá válik, és kevesebb károsanyag-kibocsátással jár – írja a Springwise.

A WASP 3D-nyomtatási szakértő a Marson vagy a Holdon épülő kolónia kollektív álmaiból merített ihletet, s megépítette az Itaca nevű, négy felnőtt befogadására alkalmas önellátó otthont itt a Földön. Az éghajlatváltozás miatt egyre barátságtalanabb környezetben – a túlélés szükségességére hivatkozva – a csapat lehetővé teszi, hogy a közösségek gáz-, áram- és vízcsatlakozás nélkül éljenek.

- Hirdetés -

A Crane WASP nyomtatója elég nagy ahhoz, hogy önállóan felépítsen egy épületet, és a helyi talajt használja alapanyagként. Az additív módon gyártott falak szellőzőkamrákat tartalmaznak, és rizshéj hőszigetelő anyagot használnak a passzív fűtéshez és hűtéshez. Az esővízgyűjtés az öntözésről és az ivóvízről is gondoskodik az otthon számára, az áramot pedig napelemek biztosítják.

Az Itaca lakótér méretét (33 négyzetmétert) kifejezetten úgy számították ki, hogy négy felnőtt számára elegendő élelmet és vizet biztosítson, és a felhasznált anyagok miatt a szerkezet újrahasznosítható és biológiailag lebomló. Az épület építése és üzemeltetése szén-dioxid-semleges, mivel az építési folyamat során a helyszínen megtalálható anyagokat használják fel, így a szállítási kibocsátások teljesen megszűnnek.

- Hirdetés -

A WASP biztosította a helyszínt az első építkezéshez Bologna mellett, és most olyan partnereket keres, akik érdeklődnek a technológia alkalmazása iránt, hogy világszerte megkezdhessék az otthonok építését.

Az építőipar hatalmas, és még ennél is nagyobb a szén-dioxid-kibocsátása.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology